Scheveningers woedend om beschuldiging ‘massale Hitlergroet’ bij pro-zwartepietenprotest

Scheveningers zijn razend dat zij beschuldigd worden van verheerlijking van Hitler bij de betoging gisteravond voor Zwarte Piet in Scheveningen. HSP-fractiemedewerker Mariam El Maslouhi, in Den Haag het gezicht van Kick Out Zwarte Piet, toont op Twitter een foto van die betoging waar de demonstranten hun armen omhoog doen. Volgens El Maslouhi doen de mensen de Hitlergroet. Volgens de betogers is dat absoluut niet waar, waren de mensen aan het juichen en zaait El Maslouhi haat.

De HSP (Haagse Stadspartij) reageerde zojuist dat de beschuldiging van El Maslouhi voor haar eigen rekening is. De VVD is getergd en vindt dat HSP-fractievoorzitter Joris Wijsmuller wel degelijk politiek verantwoordelijk is voor El Maslouhi. Wijsmuller moet volgens de VVD publiekelijk afstand nemen van de in hun ogen smadelijke uitspraken. ,,Behalve dat ik de beschuldiging schokkend vind, vind ik hem ook gevaarlijk. Het is opruiend. Dit straalt op de HSP af”, zegt Judith Oudshoorn van de VVD.

Op de foto die El Maslouhi op sociale media toont staan betogers in Scheveningen met hun arm omhoog. ‘Heel normaal in Scheveningen’, schrijft ze erbij. ‘Een kinderfeest beschermen met de Hitler/nazigroet. Kinderen zijn hierbij aanwezig. Vinden we dit niet bedreigend? Een groet dat symbool staat voor genocide? Black facing en nazigroet, de Nederlandse traditie op één plaatje. Well done Den Haag’.

Schandalig om deze mensen als nazi’s neer te zetten

Volgens VVD’er Oudshoorn en Groep de Mos, maar ook volgens veel Scheveningers, is het absoluut onwaar dat de Hitlergroet werd gebracht. Ook uit (bewegende) beelden blijkt daarvan niks. De betogers juichen, klappen en steken een arm met een vuist of v-teken op. ,,Schandalig om deze mensen als nazi’s neer te zetten”, zegt Oudshoorn. ,,Terwijl je daar geen enkele aanleiding voor hebt”.

Facisten
Groep de Mos is razend. ,,Mensen die op Scheveningen demonstreerden voor behoud van tradities wegzetten als fascisten. Hoe diep kun je zinken om je eigen gelijk te kunnen halen”, stelt die fractie.

Volgens fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de HSP spreekt El Maslouhi – die beleidsmedewerker is bij zijn partij – op persoonlijke titel. ,,Ze is bij de HSP in dienst als fractiemedewerker, maar ik ben niet politiek verantwoordelijk”, zegt Wijsmuller. Hij gaat verder niet reageren op de kwestie .,,Ik doe hier niet aan mee.”

Mariam El Maslouhi houdt voet bij stuk dat de Hitlergroet te zien is op de bewuste foto. ,,De beelden spreken boekdelen”, reageerde ze zojuist.