De toekomst van schandpaaltelevisie staat ter discussie, en dit roept vragen op over het voortbestaan van populaire programma’s zoals die van Alberto Stegeman en Kees van der Spek.
Tina Nijkamp, voormalig zenderbaas van SBS 6, uit haar twijfels over de relevantie van dit genre in haar column in De Telegraaf. Met een kritische blik beschouwt ze de impact en ethiek van deze programma’s in het huidige medialandschap.
De controverse rond Tim Hofman en BOOS
Onlangs bracht Tim Hofman een storm van kritiek teweeg toen hij in zijn programma BOOS een onhandige bordspelmaker publiekelijk aan de schandpaal nagelde. Dit incident roept vragen op over de rol en verantwoordelijkheid van televisieprogramma’s die mensen publiekelijk aan de kaak stellen.
Tina Nijkamp stelt zich de vraag of dergelijke programma’s anno 2024 nog relevant zijn, gezien de toenemende digitale invloed en de snelle verspreiding van informatie via sociale media.
De impact van schandpaaltelevisie
Tina Nijkamp wijst in haar column ook op programma’s zoals Kees van der Spek’s Oplichters Aangepakt, Thijs Zeeman’s Gestalkt en Alberto Stegeman’s Undercover in Nederland en Stegeman op de Bres. Hoewel deze programma’s vaak de gezichten van de betrokkenen blurren, blijft hun identiteit vaak niet lang geheim.
🎬 MEEST BEKEKEN VIDEO VAN VANDAAG: 👇
“De identiteit van de veronderstelde oplichter of stalker is vaak binnen no time terug te vinden op Facebook, Instagram of LinkedIn,” schrijft Tina. Dit fenomeen heeft volgens haar serieuze gevolgen voor de betrokkenen en roept ethische vragen op.
Toenemende risico’s en gevolgen
De impact van dit soort programma’s is tegenwoordig veel groter dan vijftien jaar geleden, aldus Tina. “En dus neemt de kans op excessen ook toe,” stelt ze.
Een tragisch voorbeeld hiervan is het recente geval waarbij een oplichter, kort na een uitzending van Oplichters Aangepakt, overleed na mogelijke online bedreigingen.
Voor Kees van der Spek is dit een traumatische ervaring geworden. “Scoren over andermans rug,” zegt René van der Gijp daarover.
Tina is het eens dat er verandering nodig is: “Heiligt het doel nog wel de middelen? Kunnen tv-redacteuren en verslaggevers zelf als politie en rechter optreden en bepalen wie een oplichter is?”
Waar ligt de grens?
Tina vraagt zich af waar de grens ligt bij het exposen van mensen. Moeten we iemand blootstellen die bijvoorbeeld voor 40.000 euro heeft opgelicht? En hoeveel slachtoffers moeten er zijn voordat er wordt ingegrepen? Daarnaast is het lastig om zeker te weten of er meer speelt.
“Allemaal veel te tricky voor televisie,” concludeert Tina. “Een moeilijke kwestie, maar hoognodig om er eens een gesprek over te voeren met elkaar.”
Is het tijd om schandpaaltelevisie achter ons te laten, of speelt het nog steeds een belangrijke rol in onze maatschappij? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.