Aankomende week kunnen we in Nederland blijven rekenen op typisch Nederlands zomerweer. Dit staat in schril contrast met de hittegolf die Zuid-Europa in zijn greep houdt. Temperaturen stijgen daar tot boven de 40 graden. “Zelfs voor de locals is dit veel,” zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux.
In Nederland neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe in de loop van de avond, waardoor er een aantal buien noordoostwaarts over het land trekken. Lokaal kan het ook gaan onweren.
Dinsdag wordt het frisser met temperaturen tussen de 21 en 23 graden. De dag begint met wat zon, maar de bewolking neemt toe en er worden opnieuw buien verwacht, met kans op onweer.
Typisch Hollands zomerweer
Vanaf woensdag krijgen we te maken met een aantal dagen typisch Hollands zomerweer. Weeronline voorspelt een afwisseling van zon en wolken, met overwegend droog weer. De temperatuur stijgt tot 25 graden in het binnenland. Dit weerbeeld blijft enkele dagen aanhouden, ideaal voor wie van gematigd zomerweer houdt.
Hittegolf in Zuid-Europa
Heel anders is het in Zuid-Europa. “In Portugal, Spanje, Italië en Griekenland hebben ze last van een hittegolf,” zegt Nicolas Roose. “Dit komt door een hardnekkig hogedrukgebied dat als een koepel boven deze regio hangt.
Hierdoor blijft de lucht gevangen en kan de temperatuur de komende dagen stijgen.” In Zuid-Spanje, Zuid-Italië, Griekenland en de Balkan kunnen temperaturen boven de 40 graden worden verwacht.
Weersverwachting voor Nederland
Extreme temperaturen en gevolgen
In Athene werd maandagmiddag al 38 graden gemeten, en de temperatuur zal de komende dagen verder stijgen. De gevolgen van deze hitte zijn voelbaar in heel Griekenland.
De sporen van het voorstedelijke treinnetwerk van Patras zijn vervormd en er zijn in de afgelopen weken al honderden branden geweest. Volgens lokale meteorologen was juni de warmste maand ooit gemeten in Griekenland sinds het begin van de metingen in 1960.
Waarschuwingen voor reizigers
Wie de komende dagen op vakantie gaat naar Zuid-Europa, is gewaarschuwd. “Ze zitten daar ook met een uv-index van 10 tot 12. Die index geeft het effect van de sterkte van de zonnestraling op onbeschermde huid weer. Als je weet dat 6 tot 7 binnen de Benelux al extreem is, ben je maar beter gewaarschuwd,” aldus Roose.
Hij raadt aan om tussen 12 en 19 uur binnen te blijven en de koelte te bewaren. Zware fysieke inspanningen worden ook afgeraden. Hoewel de lokale inwoners gewend zijn aan hitte, is zelfs voor hen deze situatie extreem.