Marcel Molenaar uit Oosthuizen beleefde een onverwachte verrassing toen hij zijn gepinde biljetten uit de Geldmaat aan de Raadhuisstraat ontving. In plaats van de verwachte 140 euro, kreeg hij vier briefjes van vijftig euro. Het bijzondere aan dit voorval is dat hij de extra 60 euro mag houden.
Onverwachte vondst
“Ik vroeg meteen een bonnetje, ik kon het niet geloven,” zegt Marcel Molenaar (56) lachend. Maar het klopte echt. Op donderdagochtend had hij 200 euro ontvangen, terwijl er slechts 140 euro van zijn bankrekening was afgeschreven. “Na mij kwam een mevrouw die ook ging pinnen, en bij haar ging het wel goed.
Toen ik later terugkwam van de bakker en nog een man zag staan, vroeg ik hem toch even hoe het bij hem gegaan was. Hij had zeventig euro willen pinnen, maar kreeg ook veel meer.”
Meer mensen profiteren
Molenaar zag dat er steeds meer mensen geld extra kregen bij het pinnen. “Toen heb ik toch maar de bank gebeld en is de automaat meteen geblokkeerd. Mijn vriendin grapte al: waarom heb je dat nou toch gemeld. Maar ja, nog tien keer pinnen en dan gratis op vakantie voelt ook niet goed,” vertelt hij.
Hij heeft nog geen bericht ontvangen over wat er met het te veel gepinde geld zal gebeuren. “Ik ga ervan uit dat ik het terug moet betalen. En dat is prima hoor. Ik vind het vooral leuk dat je dit normaal gesproken alleen maar leest, maar nu mijzelf overkomt.”
Automaat buiten gebruik
‘Tijdelijk buiten gebruik’ staat nu in grote letters op het scherm van de Geldmaat bij de Raadhuisstraat. Wie rond het middaguur hoopte wat extra cash te kunnen tappen, kwam bedrogen uit. Een man in een bouwbusje en een vrouw op een elektrische fiets moeten ergens anders geld pinnen. Dat betekent omrijden naar Edam of Middenbeemster.
Bij de naburige slagerij waren ze niet op de hoogte van de lucratieve pinstoring. Een medewerkster achter de toonbank moest lachen toen ze het hoorde en zei tegen haar collega’s: “Shit jongens, we zijn te laat.”
Geen terugbetaling nodig
Het voordeel voor Molenaar en andere vroege pinners is dat het geld niet terugbetaald hoeft te worden. Een woordvoerder van Geldmaat liet weten dat het te veel gekregen bedrag niet alsnog wordt afgeschreven van de rekening.
Wel wordt er onderzoek gedaan naar het aantal foutieve pintransacties. Daarom kan nog niet worden aangegeven hoeveel de financiële schade is voor de banken.
Volgens Geldmaat was er sprake van een menselijke fout: bij het vullen van het apparaat zijn per ongeluk geldcassettes verwisseld. De cassette met biljetten van vijftig euro was in de sleuf voor twintig euro geplaatst. Hierdoor kwam er te veel geld uit de machine. “De fout met de geldcassette is hersteld en de automaat is inmiddels weer operationeel.”