Zangeres Nienke Wijnhoven weigert op te geven. Met een artikel 12-procedure hoopt ze Jeroen Rietbergen alsnog voor de rechter te krijgen voor verkrachting. Haar advocaat, Sébas Diekstra, bevestigt dit aan RTL Nieuws na berichtgeving van het AD.
Het is een opmerkelijke wending in een zaak die veel aandacht heeft getrokken. Wijnhoven is vastbesloten dat gerechtigheid zal zegevieren, zelfs nadat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak eerder had geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.
Een tweede kans op gerechtigheid
“Cliënte hoopt dat deze stappen zullen leiden tot een zorgvuldige herbeoordeling van haar zaak,” zegt Diekstra. “En dat er door het gerechtshof een rechtvaardig oordeel zal worden geveld.”
Deze uitspraak benadrukt de vastberadenheid van Wijnhoven en haar team om de zaak opnieuw te laten bekijken door de rechter. Het is een moedige stap, zeker gezien de eerdere beslissing van het OM.
Het eerdere sepot van het OM
Het OM had de zaak tegen Rietbergen eerder geseponeerd, omdat er te weinig bewijs zou zijn tegen de voormalig bandleider van The Voice of Holland. Het ging om een beschuldiging van verkrachting in februari 2018, tijdens de opnames van de talentenjacht.
Hoewel het OM aanvankelijk leek te overwegen om Rietbergen te vervolgen, werd uiteindelijk besloten de zaak te seponeren. Dit besluit werd met veel teleurstelling ontvangen door Wijnhoven en haar advocaat.
Diep teleurgesteld
Diekstra en Wijnhoven leken al te anticiperen op een artikel 12-procedure na de beslissing van het OM. Met deze procedure kan het gerechtshof het OM dwingen om de zaak alsnog voor de rechter te brengen.
Dit hoeft echter niet per se te betekenen dat de zaak daadwerkelijk wordt voortgezet. Diekstra liet namens zijn cliënt toen al weten ‘extreem teleurgesteld’ te zijn. “Het slachtoffer is onnodig beschadigd,” zei hij in een reactie.
Rietbergen’s reactie
Rietbergen zelf heeft toegegeven dat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag, maar hij ontkent ten stelligste dat er sprake was van dwang, aanranding of verkrachting. Zijn erkenning van wangedrag maar ontkenning van zwaardere feiten, voegt een complexe laag toe aan deze toch al gecompliceerde zaak.
De impact van #BOOS
De zaak tegen Rietbergen kwam aan het licht door het programma #BOOS van presentator Tim Hofman. Dit programma bracht niet alleen de misdragingen van Rietbergen naar voren, maar ook die van bekende Nederlanders als Marco Borsato en Ali B.
Terwijl Borsato niet werd vervolgd, kreeg Ali B eerder deze maand een celstraf van twee jaar opgelegd voor verkrachting en poging tot verkrachting. Zowel het OM als Ali B zelf gaan in hoger beroep.
Wat nu?
De vraag blijft of Nienke Wijnhoven en haar team erin zullen slagen om Jeroen Rietbergen alsnog voor de rechter te krijgen. Hun vastberadenheid en de inzet van een artikel 12-procedure laten zien dat ze bereid zijn tot het uiterste te gaan voor gerechtigheid.
Zal het gerechtshof besluiten het OM te dwingen de zaak opnieuw te openen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook