Steeds meer Oekraïners die vanwege de oorlog naar de EU zijn gevlucht, proberen hun huis in Oekraïne te verkopen. Makelaars in het land merken een flinke toename in het aantal te koop staande woningen. “Ook als de oorlog morgen zou eindigen, willen ze liever in Europa blijven.”
Stijgende woningverkoop in Oekraïne
Op de Oekraïense variant van Funda stonden vorige maand ruim 270.000 woningen te koop, een kwart meer dan een jaar geleden. Volgens experts komt de toename doordat veel Oekraïners hun woningen op de markt brengen nu ze in de EU een nieuw leven opbouwen.
“Het gaat om mensen die iets proberen op te bouwen in EU-landen als Polen, Duitsland en Nederland. Ze hebben inmiddels werk, een partner en misschien zelfs kinderen gekregen. Met het geld van de woningverkoop hopen ze hier een huis te kunnen kopen,” zegt de Oekraïense makelaar Maryna Krasnolenska.
In Nederland zijn nog geen uitgebreide onderzoeken gedaan naar hoeveel gevluchte Oekraïners hier permanent willen blijven. In Zweden blijkt uit onderzoek van de Internationale Organisatie voor Migratie dat slechts 13 procent van de gevluchte Oekraïners terug wil keren zodra de oorlog voorbij is.
Dromen van een nieuw leven in Nederland
Nu de huizenmarkt in delen van Oekraïne aantrekt, proberen gevluchte Oekraïners vanuit de EU hun woningen te verkopen. “Onze droom is om in Nederland een koophuis te vinden,” zegt een Oekraïense vluchteling.
“Veel mensen die vanwege de oorlog naar een ander land zijn gegaan, hebben de tijd gehad om te wennen en zijn niet meer van plan terug te keren,” concludeert de Oekraïense Unie van Vastgoedspecialisten.
Volgens nieuwe huizencijfers staan er meer dan een kwart miljoen woningen te koop in Oekraïne, ondanks de oorlog. Vooral in het veiligere westen van het land zijn de prijzen weer relatief hoog. Veel Oekraïners die hun land ongeveer 2,5 jaar geleden verlieten, hebben de afgelopen maanden hun woningen op de markt gebracht.
Onduidelijkheid en verwachtingen
Precieze cijfers over hoeveel ‘Europese Oekraïners’ hun huis al hebben verkocht, zijn er niet. “De overheid wil juist dat Oekraïners terugkomen naar het land, niet het tegenovergestelde,” vertelt makelaar Krasnolenska.
Een van de Oekraïense vluchtelingen, Oleksander Pavlenko, woont nu in Zaandam met zijn vrouw en twee tienerdochters. “Het is een fijne stad, er zijn veel kansen hier, onze kinderen gaan naar school en leren snel Nederlands. De oudste wil graag studeren.”
De familie Pavlenko verblijft voorlopig met zijn vieren in een kamer van 25 vierkante meter. “Onze droom is om in deze regio een huis te kopen.” Oleksander overweegt hun vrijstaande huis in Zjitomyr, een stad ten westen van Kiev, te verkopen. “Het is een groot huis van 250 vierkante meter, we wachten op het juiste moment.”
Toekomstperspectieven
Volgens de Oekraïense makelaar kunnen alleen de meer welvarende Oekraïners op korte termijn vastgoed in de EU kopen. “Het welvaartverschil is vrij groot. De verkoop van een gemiddeld appartement levert tienduizenden euro’s op, een aardige som geld, maar natuurlijk niet genoeg om iets in de EU te kopen. Bij vrijstaande huizen is het anders.”
Officieel weten Oekraïners in ons land niet eens of ze mogen blijven na maart 2026, hoewel de EU die datum al meerdere keren heeft opgerekt. Pavlenko en zijn familie bouwen onverstoord verder aan hun leven in Nederland.
Oleksander leert Nederlands en hoopt een baan te vinden waarbij hij andere Oekraïners kan helpen. Zijn vrouw wil op den duur weer aan de slag als tandarts, net als in Oekraïne.
“Mijn familie leeft en dat is het allerbelangrijkste. Toch denk je ook na over de toekomst. We doen er alles aan om nuttig te zijn. We betalen belasting, houden ons aan de wet en leren de taal. Dat is het minste wat we kunnen doen.”
Hoe denk jij over de situatie van de Oekraïense vluchtelingen en hun toekomst in Nederland? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.