Frans Bauer is een van de meest geliefde televisiepersoonlijkheden in Nederland. Zijn reallifesoap “De Bauers” trok zowel twintig jaar geleden als afgelopen lente miljoenen kijkers.
Toch heeft hij besloten om geen vervolg te geven aan de serie, ondanks het enorme succes. De reden hiervoor is verrassend en doet vermoeden dat Frans bewust een keuze maakt om niet in dezelfde valkuil te trappen als de Meilandjes.
De invloed van zijn moeders gezondheid
Hoewel je zou kunnen denken dat de gezondheid van zijn moeder, die lijdt aan Alzheimer, een rol speelt in deze beslissing, is dat volgens Frans niet het geval. In een interview met Privé vertelt hij openhartig over de achteruitgang van zijn moeder.
“Ik zie haar slechter worden. Ze heeft meer professionele zorg nodig. Ze heeft een telefoon waar mijn telefoonnummer in staat geprogrammeerd. Een paar keer per uur belt ze op: ‘Frans, kom je mij zo halen, dan kunnen we wat leuks doen.’”
Hij legt dan uit dat hij op vakantie is, maar een half uur later herhaalt ze dezelfde vraag. Het is duidelijk dat deze situatie Frans diep raakt. Toch benadrukt hij dat de ziekte van zijn moeder geen invloed heeft op zijn besluit om te stoppen met “De Bauers”.
“Nee, dat staat er helemaal buiten. Dat zou ook heel raar zijn, want het is een reallifeprogramma waarin je dit soort dingen ook laat zien. Dan heb je met leuke, maar ook met de mindere kant van het leven te maken.”
Het gevaar van uitmelken
Frans legt uit dat er vanaf het begin geen sprake zou zijn van een langlopende serie. “Het stond al vast dat we eenmalig terug zouden keren, in de vorm van De Bauers – 20 jaar later. Er was veel vraag naar.”
Met drie miljoen kijkers per aflevering was “De Bauers” het best bekeken tv-programma bij de NPO van de afgelopen tien jaar. Dit succes zou velen hebben verleid om nog een seizoen te maken, maar Frans is vastbesloten om dat niet te doen.
Frans wijst op het gevaar van uitmelken en vergelijkt het met het “Meiland-effect”. Hij wil voorkomen dat zijn familie net zo vaak op televisie verschijnt dat mensen er moe van worden. “Dan is de koek op een gegeven moment op,” stelt hij resoluut.
Geen herhaling van de Meilandjes
Frans Bauer is zich terdege bewust van de dunne lijn tussen succes en overexposure. Waar de Meilandjes kozen voor voortdurende aanwezigheid op televisie, kiest Frans ervoor om op het hoogtepunt te stoppen.
Het is een bewuste strategie die getuigt van een diep begrip voor wat het publiek wil en nodig heeft.
Wat vind jij van de beslissing van Frans Bauer om niet in de voetsporen van de Meilandjes te treden? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.