In een openhartig interview met De Telegraaf deelt Katja Schuurman haar visie op de ‘potentie van de man’. Deze inzichten volgden nadat ze een rol speelde in de film De mannenmaker, waarin ze de transformatie van een man begeleidt. Het gesprek biedt een intrigerende blik op haar ideeën over mannelijke ontwikkeling en de rol van vrouwen hierin.
De potentie van de man volgens Katja
Katja vertelt dat vrouwen vaak aangetrokken worden door de potentie die ze in een man zien. “Ik heb zelf ook wel eens iets gezien in mannen waarvan je misschien zou denken: ‘echt waar joh, waarom nou hij?’,” zegt ze.
Volgens haar zien vrouwen vaak mogelijkheden die uiteindelijk ook gerealiseerd worden. Ze geeft zelfs toe dat ze in het verleden veel geld heeft uitgegeven aan de kleding van mannen, iets wat ze herkent uit haar filmrol. “Dan zei ik: weet je wat jou leuk zou staan? En dan ging ik met ze shoppen. Dat deel van het verhaal herken ik dus wel.”
Afhankelijkheid van mannen van vrouwen
Katja laat er geen twijfel over bestaan: mannen zijn volgens haar afhankelijk van vrouwen. “Honderd procent,” stelt ze. “Mannen moeten van de borst van de moeder af. Die zetten hun prinsjes vaak te makkelijk op een voetstuk.
Je moet eigenlijk alles organiseren rondom de man. En toch worden ze altijd op stoelen van directeuren en presidenten gezet.” Ze maakt een politiek uitstapje door te hopen dat Kamala Harris het tij kan keren, maar keert snel terug naar het onderwerp van de man-vrouwdynamiek.
Kritiek van haar dochter op haar filmoptreden
In de film De mannenmaker verschijnt Katja in een uitdagend lingeriesetje, maar niet iedereen was hier enthousiast over. Haar dochter Sammie reageerde afkeurend. “Gadverdamme!” riep ze meteen.
Katja lacht het weg en legt uit dat haar dochter nu op een leeftijd is waarop bijna alles wat ze doet gênant is. Gelukkig kon Sammie de rest van de film wel waarderen.
Katja’s advies aan mannen: ‘Omarm je onzekerheid’
Op de vraag hoe mannen het hart van Katja kunnen veroveren, geeft ze een duidelijk advies: “Hét advies voor al die mannen is niet je eigen onzekerheid overschreeuwen,” klinkt het. “Omarm het, en werk er een beetje aan waar nodig.”
aarnaast roept ze moeders op om hun zonen op te voeden als zelfstandige en zelfverzekerde mannen. “Niet de hele tijd zeggen hoe fantastisch ze zijn en ze als prinsjes behandelen enzo. Mannen moeten niet zo blèren en stoer doen, daar worden ze echt niet leuker van!”
Met haar duidelijke boodschap hoopt Katja dat mannen en moeders beter nadenken over hoe ze met mannelijkheid omgaan. Ben jij het met Katja eens of heb je een andere mening? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.