Nieuwsforum
  • Nieuws
  • Financieel
  • Huis & Tuin
  • Society
  • Meer
    • Over Ons
    • Privacy
    • Disclaimer
    • Contact
No Result
View All Result
Nieuwsforum
No Result
View All Result
Home Huis & Tuin

Waarom zuurdesembrood blijft winnen aan populariteit, maar is het wel gezond

Sophie Bakker by Sophie Bakker
in Huis & Tuin

De schappen van bakkers en winkels lijken tegenwoordig niet compleet zonder zuurdesembrood. Deze broodsoort, die tijdens de pandemie aan populariteit won, blijft een geliefde keuze voor velen. Maar wat maakt zuurdesembrood zo bijzonder, en is het echt gezonder dan andere broden?

De opmars van zuurdesembrood

Tijdens de pandemie zagen we een ware hausse in thuisbakken, waarbij zuurdesembrood een prominente rol speelde. Gijsbregt Brouwer, foodtrendwatcher en oprichter van foodplatform De Buik, bevestigt deze trend. “De pandemie gaf zuurdesem een enorme boost. Veel mensen die toen zijn begonnen met bakken, hebben er zelfs hun beroep van gemaakt.”

Maar het succes van zuurdesem is niet alleen toe te schrijven aan de pandemie. Volgens Brouwer speelt een bredere culturele trend een rol. “Wat je eet, weerspiegelt steeds meer je identiteit en waarden. Zuurdesembrood hoort daar ook bij. Het laat zien dat je smaak en kennis hebt, net zoals natuurwijn of een speciaal croissantje dat doet.”

Uniek brood met karakter

Zuurdesembrood onderscheidt zich van ander brood doordat elk exemplaar uniek is. “Het brood is niet alleen visueel anders, maar elke bakker gebruikt ook zijn eigen desemstarter,” legt Brouwer uit. Bovendien wordt zuurdesembrood met de hand gemaakt, wat bijdraagt aan zijn exclusieve karakter.

Volgens zuurdesembakker Jorn Sybrandij, eigenaar van een bakkerij in Rotterdam, heeft zuurdesembrood een hardere korst en een uitgesproken smaak. “Het brood rijst 24 tot 48 uur, waardoor de smaak meer ontwikkelt dan bij een gistbrood, dat maar twee tot drie uur rijst.”

Waarom kost zuurdesembrood meer?

De langere bereidingstijd en het intensieve handwerk maken zuurdesembrood vaak duurder. Sybrandij legt uit dat het werken met natuurlijke gist extra aandacht vereist, zeker bij wisselende temperaturen. “In de winter kan de desemstarter minder actief zijn, waardoor je meer moet controleren.”

Kleine bakkerijen gebruiken vaak biologische ingrediënten en hebben een lagere productiecapaciteit. “Op een drukke zaterdag bakken we met z’n tweeën zo’n 200 broden,” vertelt Sybrandij. “Dat is heel anders dan in een fabriek met machines.”

Is zuurdesembrood gezonder?

Het idee dat zuurdesembrood gezonder is, klopt niet per se. Volgens Sybrandij draait alles om de gebruikte ingrediënten. “Je kunt een zuurdesembrood maken met witte bloem, wat weinig vezels bevat, of met volkorenmeel, dat juist vezelrijk is.”

Hoewel het fermentatieproces uniek is, heeft het geen bewezen gezondheidsvoordelen. Zowel de British Heart Foundation als het Voedingscentrum benadrukken dat de bacteriën en gisten die tijdens fermentatie ontstaan, worden vernietigd door de hitte tijdens het bakken.

Het verschil met supermarktbrood

Supermarktbrood bevat vaak toevoegingen zoals stabilisatoren en kleurstoffen. Sybrandij merkt op: “Een wit brood met zaadjes kan worden gekleurd om het op volkorenbrood te laten lijken, terwijl het minder vezels bevat dan je denkt.”

De groeiende interesse in zuurdesem en bakkersbrood heeft veel te maken met een bewuste keuze voor eenvoud en kwaliteit. “Bloem, water, zout en zuurdesem of gist, meer heb je niet nodig om een voedzaam brood te maken,” aldus Sybrandij.

Met zijn unieke smaak, ambachtelijke karakter en eenvoudige ingrediënten blijft zuurdesembrood een favoriet voor velen die kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit.

Bron
Volgende pagina ➜ Volgende pagina ➜

Mis dit niet

Met dit recept van mijn oma ben je voorgoed van die vieze badkamerlucht af
Huis & Tuin

Met dit recept van mijn oma ben je voorgoed van die vieze badkamerlucht af

12 juli 2025
Zo bespaar je tot 65% op je energierekening met één simpele knop op je wasmachine!
Huis & Tuin

Zo bespaar je tot 65% op je energierekening met één simpele knop op je wasmachine!

8 juli 2025
Opgroeien zonder ‘Ik hou van je’ kan je leven als volwassene op deze manier vormen
Huis & Tuin

Opgroeien zonder ‘Ik hou van je’ kan je leven als volwassene op deze manier vormen

7 juli 2025
Artsen waarschuwen: let goed op hoe vaak je moet plassen – het kan veel onthullen
Huis & Tuin

Artsen waarschuwen: let goed op hoe vaak je moet plassen – het kan veel onthullen

7 juli 2025
Opvliegers, emotionele achtbanen en slaapgebrek: Dit vertelt je lichaam echt aan je..
Huis & Tuin

Opvliegers, emotionele achtbanen en slaapgebrek: Dit vertelt je lichaam echt aan je..

7 juli 2025
Mijn oma gaf me deze 3 infusies waarmee je elke dag kilo’s verliest zonder streng dieet
Huis & Tuin

Mijn oma gaf me deze 3 infusies waarmee je elke dag kilo’s verliest zonder streng dieet

7 juli 2025
Mijn moeder gaf me dé truc om muggenbeten binnen één minuut te stoppen. Dit is hoe het werkt
Huis & Tuin

Mijn moeder gaf me dé truc om muggenbeten binnen één minuut te stoppen. Dit is hoe het werkt

30 juni 2025
Deze kledingkeuzes helpen je koel te blijven tijdens de heetste zomerdagen
Huis & Tuin

Deze kledingkeuzes helpen je koel te blijven tijdens de heetste zomerdagen

28 juni 2025
Bewaar jij je eieren in de koelkast of niet? Dit is de correcte manier om je eieren te bewaren!
Huis & Tuin

Bewaar jij je eieren in de koelkast of niet? Dit is de correcte manier om je eieren te bewaren!

24 juni 2025
Ouders opgelet: voorkom deze fouten bij het insmeren van jouw kinderen!
Huis & Tuin

Ouders opgelet: voorkom deze fouten bij het insmeren van jouw kinderen!

21 juni 2025

MEEST GELEZEN

  • Onverwacht: Martijn Krabbé neemt afscheid per brief

    Onverwacht: Martijn Krabbé neemt afscheid per brief

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Lang verwachtte update van Marco Borsato: : “Naar omstandigheden gaat het goed”

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zorgen om Marco Borsato nemen erg toe: ‘Hij wil eigenlijk niks meer’

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Stars on Stage-winnares Numidia verrast fans met eigen theatertour

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • RTL Boulevard onder vuur na pijnlijke blunders bij de uitzending van gisteren..

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
-- Advertentie --
  • Over Ons
  • Privacy
  • Disclaimer
  • Contact

© 2025 Nieuwsforum

No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Financieel
  • Huis & Tuin
  • Society
  • Meer
    • Over Ons
    • Privacy
    • Disclaimer
    • Contact

© 2025 Nieuwsforum