Het geplande staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Kenia roept steeds meer weerstand op. Inmiddels hebben meer dan 22.000 Kenianen een petitie ondertekend waarin Nederland wordt opgeroepen het bezoek te annuleren of opnieuw te overwegen. De protesten komen voort uit zorgen over aanhoudende mensenrechtenschendingen en politieke instabiliteit in Kenia.
Gesprek met activisten op Buitenlandse Zaken
Op het ministerie van Buitenlandse Zaken vond een ontmoeting plaats tussen mensenrechtenambassadeur Wim Geerts, speciaal gezant voor de Hoorn van Afrika Stijn Janssen en drie activisten die aandacht vroegen voor de situatie in Kenia.
Na afloop van het gesprek gaf deelnemer Joey Touwslager aan tevreden te zijn over de ontvangst, maar hij miste een duidelijke stellingname vanuit de Nederlandse overheid. Volgens hem spreekt Nederland zich onvoldoende uit over de misstanden in Kenia en is er te weinig aandacht voor de impact op de Keniaanse bevolking.
Schendingen en verdwijningen blijven doorgaan
In juni vorig jaar braken in acht Keniaanse steden hevige rellen uit. De bevolking protesteerde tegen werkloosheid, hoge inflatie en corruptie, met als directe aanleiding een belastingverhoging onder president William Ruto. De demonstraties leidden tot gewelddadige confrontaties met de politie, waarbij 44 jongeren om het leven kwamen.
Beth Njeri, een van de activisten, benadrukt dat de onderdrukking nog steeds voortduurt. “Er zijn nog steeds ontvoeringen door de Keniaanse overheid. Op dit moment worden 29 jongeren vermist en mensen worden gemarteld,” verklaarde ze.
Grote onvrede onder de bevolking
Keniaanse activiste Jaya Khamala, de vrouw van Joey Touwslager, was ook aanwezig bij het overleg en stelde dat de beloofde hervormingen van president Ruto uitblijven. “Gezondheidszorg en onderwijs zijn onder de maat, en de onderdrukking gaat gewoon door,” benadrukte ze.
Volgens haar is de kans groot dat het koninklijk bezoek protesten uitlokt. “De onvrede is groot en het zou niet verrassend zijn als mensen massaal de straat op gaan,” voegde ze toe.
Nederlandse mensenrechtenambassadeur reist af naar Kenia
Tijdens het gesprek gaf mensenrechtenambassadeur Wim Geerts aan dat hij binnenkort naar Kenia afreist om de voorbereidingen voor het staatsbezoek te coördineren. Hij heeft toegezegd de mensenrechtensituatie onder de aandacht te brengen en contact te leggen met Keniaanse mensenrechtenorganisaties.
Hoewel koning Willem-Alexander zich niet actief zal uitspreken over de schendingen, hopen activisten dat ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Reinette Klever (Handel) dit onderwerp wél zullen aankaarten. De komende weken zal duidelijk worden of de zorgen van de activisten effect hebben op de invulling van het staatsbezoek.