De goedlachse banketbakker uit Heel Holland Bakt, Robèrt van Beckhoven, is in opspraak geraakt na een financieel fiasco met zijn horecaproject. Een groep investeerders voelt zich benadeeld, omdat de zaak waarvoor zij geld hadden ingelegd, nooit van de grond kwam. De kritiek op Robèrt zwelt aan, vooral omdat hij zijn bekendheid zou hebben ingezet om mensen te overtuigen mee te investeren.
Geld opgehaald, maar geen horecazaak
Robèrt van Beckhoven startte een crowdfundingactie om zijn horecadroom te realiseren en wist daarmee een groot bedrag op te halen bij particuliere investeerders. Veel van deze mensen waren fans van de banketbakker en vertrouwden op zijn succes. Maar in plaats van een goedlopende zaak, bleef er niets over van hun investering.
Het geld is verdwenen en de investeerders staan met lege handen. Robèrt zelf doet geen uitspraken over waar het geld precies is gebleven. Hij en zijn vrouw verschenen recent in een interview waarin ze aangaven kapot te zijn van alle kritiek, maar gaven verder weinig concrete uitleg.
Kritiek op het gebruik van zijn bekendheid
Volgens mediadeskundige Victor Vlam heeft Robèrt zijn status als televisiebakker slim ingezet om geld op te halen, zonder de kritische blik van zakelijke investeerders. “Als hij een reguliere financier had benaderd, had hij een stevig businessplan moeten presenteren,” legt Vlam uit in de podcast De Communicado’s. “Door crowdfunding te gebruiken, kon hij dat omzeilen.”
Hier wringt volgens critici de schoen. De mensen die geld hebben ingelegd, deden dat grotendeels op basis van sympathie. Ze zagen Robèrt wekelijks op televisie in Heel Holland Bakt en geloofden in zijn talent. Volgens Vlam had Robèrt beter moeten weten en had hij zijn bekendheid niet moeten gebruiken om particuliere investeerders over de streep te trekken.
Afbreuk aan zijn imago
De kwestie raakt niet alleen Robèrt zelf, maar straalt ook af op Heel Holland Bakt en omroep MAX. Communicatie-expert Lars Duursma vindt het problematisch dat een publiek figuur als Van Beckhoven zijn televisie-imago heeft ingezet voor persoonlijk gewin. “Hij gebruikt het programma indirect om geld op te halen. Als dat dan misgaat, straalt het ook af op de omroep en het programma,” stelt hij.
De kritiek op de afhandeling van het financiële debacle is ook niet mals. Volgens Vlam biedt Robèrt een compensatieregeling aan, maar hanteert hij strikte voorwaarden waardoor niet iedereen aanspraak kan maken op terugbetaling. “Hij stelt zich kil op. Mensen die niet op tijd reageren, krijgen niets. Bij een zakelijke investeerder begrijp ik dat, maar bij een fan komt dat onsympathiek over.”
Zelfmedelijden of terechte frustratie?
In een interview met het Algemeen Dagblad liet Robèrt weten dat hij de media-aandacht rondom het failliet gaan van zijn horecazaak zwaar vindt. Volgens hem wordt hij “kapotgemaakt” door de negatieve berichtgeving. Vlam heeft daar weinig begrip voor: “Het is vervelend om kritiek te krijgen, maar dit is niet eens grootschalig in de media geweest. Dat huilgedrag en zelfmedelijden werken juist tegen hem.”
Volgens Vlam is de situatie duidelijk: Robèrt heeft zijn televisie-imago gebruikt om investeerders te trekken, maar wil geen volledige verantwoording afleggen over de mislukking van zijn project. Dat roept vragen op bij het publiek en de gedupeerden.
Hoe nu verder?
De financiële schade is al geleden, maar de reputatieschade voor Robèrt van Beckhoven lijkt alleen maar groter te worden. Fans die hem jarenlang als de gezellige banketbakker zagen, twijfelen nu aan zijn oprechtheid. De vraag blijft of hij zijn geloofwaardigheid kan herstellen, of dat deze misstap hem blijft achtervolgen.