Peter Gillis, bekend als eigenaar van de Oostappen Groep, heeft opnieuw een verlies moeten incasseren. Na de verkoop van zijn negen vakantieparken is nu ook stadscamping Den Driesch in Valkenburg in andere handen gekomen. Gillis bevestigde de verkoop in een interview met omroep L1.
Camping bleef ongebruikt door mislukte vergunningaanvragen
De camping werd eind 2021 door Gillis aangekocht, maar heeft sindsdien nooit de deuren geopend. Dit kwam doordat hij niet door de Bibob-toets van de gemeente Valkenburg kwam, een controleprocedure die bedoeld is om te voorkomen dat vergunningen worden verleend aan personen of bedrijven met een dubieuze achtergrond. Hierdoor bleef de camping jarenlang ongebruikt, wat niet alleen een gemis is voor kampeerliefhebbers, maar ook voor de stad zelf.
Burgemeester Daan Prevoo gaf in een reactie aan dat hij de verkoop als een positieve ontwikkeling ziet. “Het is natuurlijk jammer dat een van de mooiste locaties in het centrum van Valkenburg al die tijd niet in gebruik was. Dat mogen we vinden, maar daar heb ik als burgemeester zelf weinig zeggenschap over,” aldus Prevoo.
Meerdere mislukte pogingen om exploitatievergunning te krijgen
Gillis probeerde de afgelopen jaren verschillende keren een exploitatievergunning te verkrijgen, maar zonder succes. De eerste aanvraag werd door de gemeente afgewezen vanwege zorgen over de herkomst van zijn financiën. Vervolgens probeerde hij via een stroman een vergunning te krijgen, maar ook dit mislukte.
“Iemand met een andere naam had een exploitatievergunning aangevraagd, maar dat is niet gelukt. We waren alert en dat is ook de bedoeling van het Bibob-beleid,” verklaarde Gillis. De gemeente vermoedde dat er sprake was van mogelijke witwaspraktijken en weigerde daarom de vergunning af te geven.
Onderzoek naar dubieuze financiering
Volgens burgemeester Prevoo is de situatie rondom Den Driesch een voorbeeld van ondermijning. “Het gaat om een fraaie locatie, maar als er sprake is van dubieuze financiering kan de overheid daar niet aan meewerken. Het eigendom ligt bij een particulier, en daar heb je als gemeente geen zeggenschap over,” aldus de burgemeester.
De weigering van de exploitatievergunning werd in eerste instantie al onderbouwd met vermoedens van witwaspraktijken. Dit betekende dat de camping geen toestemming kreeg om in bedrijf te gaan, waardoor het terrein ongebruikt bleef en uiteindelijk werd verkocht.
Verkoop van de Oostappen-vakantieparken
De verkoop van stadscamping Den Driesch komt kort nadat Gillis zijn negen vakantieparken heeft verkocht aan de Friese ondernemer Taeke Dijkstra. Het koopcontract is inmiddels ondertekend en de overdracht wordt in de komende periode verder afgerond.
“Het koopcontract is nu ondertekend. Nu gaan we aan de slag met het traject voor de uiteindelijke levering. Wanneer die plaatsvindt, gebeurt in goed onderling overleg tussen koper en verkoper,” aldus de Oostappen Groep in een verklaring.
Hoewel nog niet officieel bevestigd, lijkt Dijkstra ook de nieuwe eigenaar te worden van stadscamping Den Driesch. Wat dit betekent voor de toekomst van de camping is nog onduidelijk, maar de verkoop betekent in ieder geval het definitieve einde van Gillis’ plannen voor het terrein.