Angela Groothuizen heeft een bijzonder emotioneel hoofdstuk in haar leven bereikt. Haar ‘aanloopdochter’ Lisa is in verwachting, wat haar op het punt zet om voor het eerst pseudo-oma te worden. Terwijl Angela dat vooruitzicht enorm koestert, kan ze niet ontkennen dat haar zorgen over de wereld alleen maar groter worden.
Een nieuwe generatie op komst
De zangeres en presentatrice vertelt in een interview met het tijdschrift Weekend dat ze uitkijkt naar de geboorte van het kindje van Lisa. “Onze ‘aangelopen’ dochter is zwanger, dus we gaan het binnenkort meemaken,” deelt ze trots. Lisa is voor Angela en haar gezin een dierbaar familielid geworden. “Ze is een kind dat bij ons hoort en ze is in verwachting. Ik word dus pseudo-oma. Dat is heel leuk.”
Toch tempert dat gelukkige nieuws niet haar zorgen over de wereld waarin dat kind geboren zal worden. “De toekomst ziet er nu héél zwart uit, op alle fronten. De democratie is aan het verliezen, dus we moeten wakker blijven met z’n allen en vechten voor onze vrijheid,” benadrukt Angela.
Een wereldwijde crisis die Angela raakt
De zangeres is al jaren een gepassioneerd ambassadeur van het Aidsfonds. Ze heeft de strijd tegen hiv en aids altijd persoonlijk gevoeld. Haar betrokkenheid kreeg een nieuwe urgentie toen Donald Trump zijn presidentschap begon met het ondertekenen van een presidentieel bevel dat Pepfar, een wereldwijd hiv-programma, per direct stopzette.
Angela legt uit waarom dit rampzalig is. “Er zijn twintig miljoen mensen afhankelijk van die medicijnen. Als je daarmee stopt, word je weer ziek. En als je er daarna weer mee begint, werken ze niet zo goed. Dus we verwachten de komende jaren zes miljoen extra doden. Dat is een oorlog.”
Met haar stem probeert Angela aandacht te blijven vragen voor deze stille ramp. Het idee dat zoveel mensen hulp verliezen, laat haar niet los.
Zorgen om toekomstige generaties
De combinatie van politieke onrust, klimaatproblemen en gezondheidscrisissen maakt dat Angela haar zorgen niet kan wegstoppen. “Het is een rare tijd,” zegt ze. Vooral nu ze weet dat er straks een kind bijkomt in haar gezin, wordt het gevoel van verantwoordelijkheid groter.
“Of ik nu zelf oma word of niet, we zijn altijd bezig met de toekomst, met iedereen,” legt ze uit. “Laat eerst dat kind maar eens geboren worden. Kijk, het is nog steeds een hele mooie wereld en de mensen deugen. Alleen vind ik wel dat we écht uit moeten gaan kijken.”
Voor Angela is het duidelijk dat haar liefde voor haar dierbaren haar strijdlust alleen maar versterkt. Ze wil dat haar kleinkind straks opgroeit in een wereld waar empathie en solidariteit het winnen van cynisme.
Een vertrouwd gezicht op televisie
Naast haar maatschappelijke werk was Angela afgelopen seizoen volop op televisie te zien. Ze nam opnieuw plaats in de jury van het populaire SBS6-programma The Tribute: Battle of the Bands. In het vierde seizoen keerde ze terug met haar vaste mede-juryleden Cesar Zuiderwijk en Spike. Johnny de Mol nam dit keer de presentatie op zich.
Angela vertelde eerder aan Shownieuws hoe enthousiast ze was over het nieuwe seizoen. De show bleek opnieuw een succes, met volle zalen en een aanhoudende belangstelling voor tributebands die het publiek meenemen naar muzikale herinneringen.
Een krachtige stem in een onzekere tijd
Het contrast in Angela’s leven is groot: enerzijds een intieme vreugde over nieuw leven, anderzijds diepe bezorgdheid over wereldwijde crises. Juist die combinatie maakt haar verhaal zo herkenbaar voor veel mensen.
Haar boodschap is helder: blijf niet stilzitten, maar gebruik je stem. Of het nu gaat om je familie, je gemeenschap of kwetsbare mensen ver weg, je kunt iets betekenen. Dat is de overtuiging die Angela al jaren drijft en die ze ook nu niet loslaat, terwijl ze zich voorbereidt op haar rol als pseudo-oma.