Waarom huiselijk geweld vaak verborgen blijft
Onder normale omstandigheden is het al moeilijk voor slachtoffers van huiselijk geweld om hulp te zoeken. Veelal controleert de gewelddadige partner het slachtoffer intensief, wat het nog moeilijker maakt om actie te ondernemen. Daarnaast is er vaak schaamte, waardoor slachtoffers terughoudend zijn om naar de politie te stappen. Deze problematiek werd nog verergerd door de lockdown-maatregelen tijdens de COVID-19-pandemie, waardoor veel vrouwen meer geïsoleerd raakten en nog afhankelijker werden van hun partner. Dit maakt de noodzaak van initiatieven zoals ‘Masker 19’ des te groter.
Bel Veilig thuis 0800-2000
Het nummer 0800-2000 is gratis en alle dagen en alle uren bereikbaar. Als u belt, wordt u gevraagd om uw plaatsnaam in te spreken. Daarmee komt u vanzelf terecht bij de regionale organisatie bij u in de buurt. Bent u in direct gevaar, bel dan 112.
Bij Veilig Thuis krijgt u een hulpverlener aan de lijn. Deze hulpverlener zet alles voor u op een rij, beantwoordt uw vragen en geeft u advies. Samen met u kijkt de hulpverlener welke professionele hulp er nodig is. Als u wilt, kunt u anoniem blijven. Wilt u dat er actie wordt ondernomen? Dan is uw toestemming nodig om gegevens aan andere hulpverleners en de politie door te geven. Bijvoorbeeld als u en de kinderen opvang nodig hebben als de situatie thuis gewelddadig is. Ook kan de dader een huisverbod krijgen.
Bel in noodsituaties altijd direct de politie via 112.