Belastingdienst bereidt zich voor op afschieten herstel spaartaks

Zoals het er nu naar uitziet, kan het spaartaks-dossier de overheid flink wat hoofdpijn gaan bezorgen. Als de hoogste rechtsmacht besluit dat de Belastingdienst in het ongelijk staat, zouden we zomaar weer een miljard euro armer kunnen zijn, aldus fiscalist Cor Overduin. En waar zou dit geld naartoe gaan? Naar beleggers die teveel belasting hebben betaald.

-- Advertentie --

Geruchten uit de hoofdstad

Zelfs in de politieke wandelgangen van Den Haag wordt gefluisterd dat er mogelijk een nieuwe financiële aderlating op komst is. Niet de eerste keer, aangezien staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) al eerder flink in de buidel moest tasten.

Waarom deze nieuwe kwestie?

Het hete hangijzer? Beleggers die minder rendement hebben gehaald dan de Belastingdienst had ingeschat. Mocht de Hoge Raad hen gelijk geven, dan zal de overheid diep in de zakken moeten duiken om deze belastingteruggaven te bekostigen.

Volle kracht vooruit bij de Belastingdienst

Met een mogelijke tegenslag in zicht, werkt de Belastingdienst hard aan een oplossing. Dit nieuwe plan kost echter niet alleen veel tijd, maar ook veel geld.

Een eerdere uitspraak van de Hoge Raad

Terug in 2021 stelde de Hoge Raad dat de manier waarop de Belastingdienst vermogen belastte in strijd was met mensenrechten. Een aanpassing volgde in de vorm van de Wet Rechtsherstel box 3. Echter, zelfs deze nieuwe wet lijkt problematisch volgens recente adviezen.

Wat kost dat?

Als we Cor Overduin mogen geloven, zou het nieuwe plan een kostenpost van zo’n €1 miljard met zich meebrengen. En dat terwijl er in de hoofdstad wordt gesproken over ‘aanzienlijke’ kosten.

Een zware last voor de Belastingdienst

De realisatie van een nieuw systeem is een uitdaging. Zo merkt staatssecretaris Marnix van Rij op dat de ICT-afdeling van de dienst het zwaar heeft. Ook experts van PwC geven aan dat dit een immense klus is.

De oplossing: een nieuw formulier?

Hoewel belastingzaken gecompliceerd zijn, kan het nieuwe online formulier wel voor enige opluchting zorgen. Hiermee kunnen burgers namelijk zelf hun werkelijk behaalde rendementen doorgeven. Maar is dit echt de oplossing?

De zoektocht naar eerlijkheid

Terwijl het kabinet worstelt met het rechtvaardig belasten van vermogen, benadrukt Overduin dat eerdere beslissingen van de overheid hebben geleid tot het huidige dilemma. De vraag blijft: hoe kunnen we het systeem rechtvaardiger maken zonder de financiën van het land te schaden?

-- Advertentie --