Het programma Bureau Maastricht ligt onder vuur, niet alleen vanwege een intern onderzoek naar een van de agenten, maar ook omdat de politieacademie kritiek heeft op hoe agenten zich in het programma gedragen. Docenten zouden de beelden zelfs gebruiken om aan te geven hoe politieoptreden juist niet zou moeten plaatsvinden.
Agent Youri uit de serie na incident
In de nieuwe reeks van Ewout Genemans, waarin het politiewerk in Nederland wordt gevolgd, zou agent Youri een van de hoofdpersonages zijn. In maart werd hij aangekondigd als een van de agenten in Bureau Maastricht, maar opmerkelijk genoeg is hij tot nu toe onherkenbaar gebleven. Volgens bronnen is Youri mogelijk uit de serie gehaald vanwege een incident dat verband houdt met drugs, wat tot een intern onderzoek leidde.
Onvrede op de politieacademie
Het programma Bureau Maastricht stuit niet alleen op problemen met individuele agenten, maar krijgt ook kritiek vanuit de politieacademie. Volgens Juicechannel op Instagram gebruiken docenten van de academie beelden uit de serie om aan studenten te laten zien hoe agenten zich níet moeten gedragen.
“Een duo in de serie laat zich te veel uitlokken en reageert te fel op burgers, bijna op een provocerende manier,” zegt een anonieme bron die zelf op de academie zit. De bron benadrukt dat hen wordt geleerd om de kalmte te bewaren en de ‘eer aan jezelf te houden’, zodat situaties niet uit hun verband worden getrokken door omstanders die het vastleggen.
Verschillende aanpakken: rustig blijven vs. fel reageren
Waar de politieacademie inzet op kalm en gecontroleerd optreden, laten de agenten in Bureau Maastricht vaak een feller en meer confronterend gedrag zien. Volgens de bron is de toon van de agenten op het programma te provocerend, wat tegen de lesmethoden van de politieacademie ingaat.
“Op de academie wordt ons geleerd om juist rustig te blijven en situaties niet te laten escaleren, zeker niet als alles wordt opgenomen en uit de context gehaald kan worden.”
De spanning tussen de manier waarop politieoptreden wordt onderwezen en hoe het in Bureau Maastricht in beeld komt, lijkt een groter probleem te zijn dan verwacht.