Met temperaturen die dalen en neerslag die lokaal voor gladheid zorgt, bereiden gemeenten en wegbeheerders zich voor op een uitdagende nacht op de weg. Vrijdagavond worden in vrijwel het hele land strooiacties uitgevoerd om ongelukken door gladheid te voorkomen. Het KNMI heeft code geel afgegeven en waarschuwt voor mogelijk gevaarlijke omstandigheden op de wegen, bruggen en fietspaden.
Code geel voor het hele land
De waarschuwing van het KNMI is vanaf 18.00 uur van kracht in Limburg en breidt zich later in de avond uit naar andere provincies. Vooral bevriezing van natte weggedeelten vormt een risico, terwijl lokaal ook ijzel kan optreden. Het advies is om alert te blijven en je snelheid aan te passen aan de omstandigheden.
De gladheid zal naar verwachting in de loop van zaterdagochtend verdwijnen, maar tot die tijd blijft de kans op ongelukken bestaan. “Er is risico op ongevallen door gladde wegen, bruggen, fietspaden en voetpaden,” aldus het KNMI.
Gemeenten zetten strooiwagens in
Verschillende gemeenten hebben hun strooiploegen opgeroepen om de wegen begaanbaar te houden. In Amstelveen, Den Haag, Hattem, Lelystad en Utrecht zijn strooiacties vrijdagavond begonnen. Gemeente Utrecht begon om 19.00 uur met het strooien van de belangrijkste wegen, terwijl Den Haag rond 23.00 uur de hoofdwegen en fietspaden aanpakte.
Ook in Flevoland wordt sinds 18.00 uur gestrooid. Wegbeheerder FlevoWegen laat weten dat ze prioriteit geven aan doorgaande wegen en belangrijke verkeersaders.
Rijkswaterstaat actief op rijkswegen
Naast de lokale strooiacties zijn ook de voertuigen van Rijkswaterstaat uitgerukt. Rijkswegen krijgen een extra behandeling om ervoor te zorgen dat het verkeer veilig kan blijven rijden. Met name bruggen en viaducten krijgen extra aandacht, omdat deze delen sneller glad worden door de dalende temperaturen.
Wees voorbereid
Met de toenemende kans op gladheid en ijzel is voorzichtigheid op de weg cruciaal. Als je de weg op gaat, zorg dan voor winterbanden en houd rekening met langere remwegen. Voor voetgangers en fietsers geldt: let extra op gladde stoepen en fietspaden.
Met een goed gecoördineerde inzet van gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat hoopt men de gladheid zoveel mogelijk te bestrijden en ongelukken te voorkomen. Toch blijft voorzichtigheid geboden.