Anno 2024 zie je steeds minder mensen betalen met contant geld. De voorkeur gaat tegenwoordig uit naar het afrekenen met een pinpas of smartphone, omdat deze methoden eenvoudiger en sneller zijn. Maar er zijn enkele nuances die veel mensen niet kennen of waar ze niet bij stilstaan.
De kosten van contant geld
Wat veel mensen niet weten, is dat pinnen geld kost. Banken verdienen namelijk aan jouw transacties wanneer je contant geld opneemt. Volgens onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Betaalvereniging Nederland wordt nog slechts 20 procent van alle betalingen met brief- en muntgeld gedaan. Dit betekent dat maar liefst 80 procent van de betalingen digitaal verloopt.
Extra kosten bij contant opnemen
Vroeger kon je naar hartenlust cash geld opnemen, maar dat is inmiddels veranderd. Banken zijn zich bewust van de verschuiving naar digitale betalingen en sommige rekenen nu kosten aan voor contante opnames. Daarnaast hebben enkele banken een limiet ingevoerd. Overschrijd je dit limiet, dan moet je flink betalen.
Elke bank heeft eigen voorwaarden voor de kosten van geldopnames. Bij ABN AMRO mag je bijvoorbeeld tot 17.500 euro per jaar gratis opnemen. Daarna kost elke opname vijf euro plus 0,5 procent van het opnamebedrag.
Rabobank-klanten kunnen alleen gratis geld opnemen bij een geldmaat; bij andere pinautomaten kost het 0,75 cent per transactie. Bij ING zijn contante opnames gratis met het Oranjepakket, dat 3,65 euro per maand kost.
Maar als je een ING Oranjepakket met korting hebt, betaal je 0,80 cent per opname, wat het minder voordelig maakt als je vaak pint.
Andere banken
Momenteel brengen SNS Bank, ASB Bank en de Regiobank nog geen kosten in rekening voor het opnemen van contant geld. Maar dit kan in de toekomst veranderen. Banken passen hun beleid voortdurend aan, afhankelijk van de markttrends en klantgedrag.
De toekomst van contant geld
Het is duidelijk dat contant geld steeds minder vaak wordt gebruikt. De verschuiving naar digitale betalingen is onmiskenbaar. De snelheid en eenvoud van pinnen of betalen met een smartphone zijn grote voordelen.
Maar het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten die banken in rekening brengen voor contante opnames. Deze kosten kunnen variëren en veranderen, dus het is verstandig om je bankvoorwaarden regelmatig te controleren.
Heb jij al gemerkt dat je minder contant geld gebruikt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.