In het digitale tijdperk is het cruciaal om je kinderen bewust te maken van de risico’s die het internet met zich meebrengt. Online roofdieren en andere cybercriminelen richten hun pijlen vaak op kinderen omdat zij doorgaans goedgeloviger zijn en minder alert op de signalen die kunnen wijzen op gevaar. Kinderen kunnen ook zonder het te beseffen onveilig gebruikmaken van hun apparaten of zich online in riskante situaties begeven, waardoor ze kwetsbaarder worden. Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve cybersecuritypraktijken die je je kinderen kunt bijbrengen en instellingen die je kunt aanpassen om hen te beschermen.
Goede gewoonten aanleren
Er zijn basisprincipes op het gebied van beveiliging die je je kinderen kunt bijbrengen om de kans dat ze in een val trappen, te veel informatie delen of hun apparaten in gevaar brengen, aanzienlijk te verkleinen. Ze moeten bijvoorbeeld:
1. Apparaten altijd bij zich houden of veilig opbergen
Het is essentieel om je kinderen te onderwijzen over het belang van het voortdurend in de gaten houden van hun elektronische apparaten. Verduidelijk dat smartphones, tablets en laptops poorten zijn naar hun privéleven. Zelfs een moment van onoplettendheid kan iemand met slechte bedoelingen de kans geven om waardevolle informatie te stelen of misbruik te maken van hun digitale identiteit.
Leg uit dat, net zoals ze niet zouden willen dat een vreemde door hun persoonlijke spullen gaat, ze ook niet zouden willen dat iemand toegang krijgt tot hun persoonlijke gegevens via hun apparaten. Door hun apparatuur veilig te bewaren en nooit onbeheerd achter te laten, zelfs niet voor even, beschermen ze niet alleen hun hardware maar ook de waardevolle en vaak gevoelige informatie die erop is opgeslagen.
2. Gebruik van schermvergrendeling en authenticatie
In een wereld waar technologie centraal staat in ons dagelijks leven, is het gebruik van schermvergrendeling en authenticatiemethoden zoals PIN-codes of biometrische gegevens zoals vingerafdrukken of gezichtsherkenning, niet meer weg te denken. Maak je kinderen duidelijk dat deze beveiligingsmaatregelen er niet zijn om hen te hinderen, maar om hun persoonlijke informatie en privacy te beschermen.
Vergelijk het met een slot op de deur van jullie huis: je doet de deur op slot om te voorkomen dat ongewenste gasten binnenkomen. Op dezelfde manier helpt een vergrendelscherm om ongewenste personen buiten hun digitale leven te houden. Het instellen van automatische vergrendeling zorgt ervoor dat hun apparaten beveiligd zijn, zelfs als ze vergeten deze handmatig te vergrendelen.
Beperkingen in wat ze delen op sociale media
In het digitale tijdperk is het delen van informatie via sociale media een tweede natuur geworden, vooral voor jongeren. Het is daarom van cruciaal belang dat kinderen leren om kritisch na te denken over wat ze online delen. Leg hen uit dat het internet publiek is en dat wat ze posten, door onbekenden gezien kan worden. Leer ze dat ze, net zoals ze in het echte leven niet zomaar persoonlijke informatie zouden geven aan een vreemde, dit ook online niet moeten doen. Dit omvat het niet delen van locaties, plannen, telefoonnummers of adresgegevens.
Het is ook belangrijk om hen te leren dat online interacties gevolgen kunnen hebben in de echte wereld en dat ze dus voorzichtig moeten zijn met wie ze online communiceren en wat ze delen. Door hen te leren hun digitale voetafdruk te beheren, bescherm je niet alleen hun huidige veiligheid, maar ook hun toekomstige reputatie en privacy.
Het Internet der Dingen is een geliefd doelwit voor hackers. Als je kinderen apparaten of speelgoed hebben die verbinding maken met het internet, onderzoek dan de beste beveiligingsinstellingen voor die specifieke apparaten. Schakel webcams en microfoons uit wanneer ze niet nodig zijn, wijzig standaard apparaatnamen en zorg voor sterke wachtwoorden.
Ouderlijk toezicht
Met ouderlijk toezicht kun je de toegang tot bepaalde online inhoud beperken, informatie-uitwisseling limiteren, schermtijd en gebruiksuren instellen en activiteiten monitoren. Afhankelijk van het apparaat en besturingssysteem kun je verschillende profielen met aparte controles instellen voor kinderen van verschillende leeftijden.
Tot slot…
Cybercriminelen en kinderlokkers zijn een reële bedreiging online. Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk met je kinderen te praten over cyberveiligheid en hoe ze zichzelf kunnen beschermen. Blijf de informatie herhalen, zelfs als ze lijken te luisteren met een half oor. Door zelf bepaalde controles en beveiligingsinstellingen in te stellen en regelmatig te benadrukken dat hun online acties langdurige gevolgen kunnen hebben, help je ze om veilige digitale gewoonten te ontwikkelen. Dit beschermt niet alleen hun huidige welzijn, maar ook hun toekomst.