Afscheid nemen op haar eigen manier
Georgina vertelt verder hoe ze elke avond haar overleden kat uit de koelkast haalde om samen op de bank te liggen en afscheid te nemen. “Maar ik heb hem toen nog elke avond eruit gehaald om met hem te liggen op de bank en afscheid te nemen en te huilen en zo in z’n vacht. Op een gegeven moment dacht ik wel: het is misschien nu niet helemaal gezond meer om dat nog te doen. Maar ik heb het toch gedaan.”
Ik kan me voorstellen dat veel mensen hier verbaasd over zijn, maar het laat ook zien hoe diep de band kan zijn tussen mens en dier. Voor Georgina was dit een manier om haar verdriet te verwerken en echt afscheid te nemen van haar trouwe viervoeter. Toch is het niet voor iedereen begrijpelijk. Het idee om je kat in de koelkast te leggen, naast je dagelijkse boodschappen, roept gemengde gevoelens op.
Reacties uit de showbizzwereld
In Shownieuws werd met verbazing gereageerd op het verhaal van Georgina. Bart Ettekoven vroeg aan Patrick Martens, een goede vriend van Georgina: “Heb jij niet tegen haar gezegd: ‘Kindje, waar ben je mee bezig?’” Patrick verdedigde haar en vond het juist heel lief: “Nee, ik vind het juist heel lief.
Het is gewoon een gezinslid, hè? Mijn vader is vorig jaar overleden en heeft ook zes dagen bij ons in de woonkamer gelegen. Hij lag ook op een koele plaat. Ja, en dan moet je een kat die al 20 jaar onderdeel is van het gezin na één dag begraven of cremeren?”
Het standpunt van Patrick benadrukt hoe verschillend mensen omgaan met verlies en afscheid. Een huisdier kan voor velen net zo belangrijk zijn als een familielid, en de manier waarop je afscheid neemt, is heel persoonlijk. Toch zijn er ook andere geluiden die het wat minder goed kunnen begrijpen.
Verdeelde meningen over Georgina’s aanpak
Filmregisseur Martin Koolhoven uitte zijn ongemak over de situatie: “Ik stel me dan voor dat ze hem pakt en hij een beetje nattig is enzo. Ja, het is toch een beetje raar.”
De opmerkingen van Martin reflecteren het ongemak dat veel mensen kunnen voelen bij de gedachte aan een overleden dier in de koelkast. Niet iedereen begrijpt waarom je zou kiezen voor deze aanpak, hoe emotioneel het ook mag zijn.
Ronald Molendijk ging nog een stap verder en maakte zijn afkeuring duidelijk. “Wat je gewoon moet doen is hem gewoon wegbrengen als die overleden is. Het is toch totaal uit de bocht gevlogen met het normaliseren van dit?
Honden horen bijvoorbeeld ook niet in bed te slapen voor alle duidelijkheid, omdat het gewoon smerig is. Een hond likt aan z’n kont en daarna likt hij jou in je gezicht van: ga lekker slapen.” Voor Ronald is er een duidelijke grens en hij begrijpt niet waarom het bewaren van een overleden huisdier zo lang zou moeten duren.
Hoe lang is acceptabel voor een dier in de koelkast?
De discussie kwam uiteindelijk op de vraag: hoe lang kun je een overleden huisdier eigenlijk bewaren in de koelkast? Volgens Patrick Martens is een week toch wel aan de lange kant: “Ja, nou, dat is wel max vijf dagen, ja.
Dat ontbinden gaat redelijk snel als iemand overleden is. Bij een mens of een dier, dat gaat gewoon snel.” Het lijkt erop dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag; het hangt af van persoonlijke grenzen en hoe je omgaat met verlies.
Ik vind het interessant hoe verschillend mensen reageren op het verhaal van Georgina. Het toont aan dat er geen universele manier is om afscheid te nemen van een geliefd huisdier. Sommigen zien het als een mooie manier om nog even bij hun dier te zijn, terwijl anderen het als vreemd en ongezond beschouwen.
Een bijzondere manier van rouwverwerking
Georgina’s beslissing om haar kat op deze manier te bewaren, zegt veel over haar gevoel van verlies en de diepe band die ze had met haar huisdier. Het is duidelijk dat dit een emotioneel beladen keuze was en geen makkelijke beslissing. Of je het nu begrijpt of niet, het is een herinnering aan hoe complex en persoonlijk rouwverwerking kan zijn.
Wat denk jij? Is het bewaren van een overleden huisdier in de koelkast een liefdevol gebaar, of gaat dit te ver?
Laat het mij weten in de reacties op Facebook.