Stel je voor dat je een leven van comfort en welzijn moet verlaten voor een onzekere toekomst in een vreemd land. Dit is het verhaal van de Syrische familie Khaled, die door de verwoestingen van oorlog hun thuisland moesten verlaten en hun lot in Nederland zochten.
Een leven voor de oorlog in Damascus
De Khaleds, onder leiding van de 67-jarige Mayada, leefden ooit een welvarend leven in de Syrische hoofdstad, Damascus. Hun rijkdom en prachtige huis zijn echter vernietigd door de oorlog. Mayada deelde met het Algemeen Dagblad hun hartverscheurende verhaal over hun financiële ommekeer.
In 2017 besloot de familie te ontsnappen aan de onrust. Twee dochters zochten hun toevlucht in Duitsland, terwijl twee zoons en Mayada zich in Nederland vestigden. Bayan, een andere dochter, bleef echter in Damascus achter vanwege gezondheidsproblemen, samen met haar vader.
De zware last van ziektekosten
In het door oorlog geteisterde Syrië zijn er geen zorgverzekeringen. Dit betekende dat Bayan en haar vader volledig zelfstandig medische rekeningen moesten betalen. Met de spaargelden die Mayada achterliet, kon de familie de nodige medicatie en medische zorg bekostigen.
De zoektocht naar gezinshereniging
Eenmaal in Nederland aangekomen, deed Mayada direct een verzoek voor gezinshereniging. Maar het lot was wreed. Op dezelfde dag dat de goedkeuring kwam, overleed haar man. Vanwege financiële beperkingen was het voor de familie onmogelijk om terug te keren naar Damascus voor een laatste vaarwel.
Leven van een uitkering
Met weinig middelen bij aankomst in Nederland, ontstonden er schulden voor het gezin. Gelukkig kreeg de familie hulp van een bewindvoerder om hun financiën te beheren. Met slechts een uitkering van €150 per week, is het een constante strijd om rond te komen voor drie mensen.
Tradities vasthouden in een nieuw land
Zelf koken is een manier voor de familie om te besparen. Ze hebben vastgehouden aan hun Syrische culinaire tradities en hebben de Nederlandse keuken nog niet geprobeerd. De beperkte middelen betekenen ook dat ze spaarzaam moeten zijn met kleding; Mayada maakt zelfs kleding voor haar zoon.
Een lichtpuntje: energietoeslag
Ondanks de taalbarrière ontdekte de familie dat ze recht hadden op een energietoeslag. Dankzij de bewindvoerder bleef dit geld veilig op hun rekening.
Een toekomst in Nederland
Mayada uit haar dankbaarheid: “Alhamdoelillah. Dank aan God.” Ze hoopt op een dag Nederlands te leren en eenvoudige gesprekken te voeren. Terugkeren naar Syrië is echter geen optie voor hen. Hun oude leven is verdwenen, en ze kijken nu vooruit naar een nieuwe toekomst in Nederland.