Rugslapers: de gezondste keuze
Wanneer je op je rug slaapt, ligt je gewicht gelijkmatig verdeeld over het matras. Schoenmakers legt uit dat dit helpt om drukplekken te voorkomen. Bovendien ligt in deze positie de wervelkolom neutraal, wat het lichaam helpt te ontspannen en sneller een diepe slaap te bereiken. Belangrijk is wel de juiste ondersteuning van de nekwervels door een passend kussen. Een verkeerd kussen kan leiden tot een ongewenste buiging in de nek.
Jonger uiterlijk en snurkrisico
Op je rug slapen biedt niet alleen fysieke voordelen, het kan zelfs bijdragen aan een jonger uiterlijk. Deze houding minimaliseert wrijving op het gezicht, wat helpt om rimpels te voorkomen. Maar er is een keerzijde: rugslapers hebben een grotere kans op snurken.
Buikslapers: minste aanbevolen
Schoenmakers is niet enthousiast over slapen op de buik. Deze houding biedt weinig voordelen en is zelfs de meest onnatuurlijke positie voor de ruggengraat. Buikslapen kan de onderrug belasten en de nek verdraaien. Voor buikslapers is het belangrijk om een kussen te kiezen dat de nekspanning minimaliseert.
Slaaphouding en rugklachten
Moet je je zorgen maken als je af en toe op je buik slaapt? Volgens Schoenmakers niet. Mensen wisselen ’s nachts vaak van houding, en af en toe op de buik slapen leidt niet direct tot rugklachten. Echter, als je al rugklachten hebt, kan een verkeerde houding deze verergeren.
Tot slot, is 8 uur slaap per nacht echt noodzakelijk? Slaaponderzoeker Merijn van de Laar van de Universiteit Maastricht benadrukt dat we moeten stoppen met obsessief focussen op het aantal uren.