Geert Wilders, leider van de PVV, heeft zijn ongenoegen uitgesproken over het trage tempo waarmee de asielmaatregelen worden ingevoerd. Hij gaf dinsdag aan dat zijn geduld op is en waarschuwde dat een terugkeer naar de stembus noodzakelijk kan zijn als er niet snel resultaten worden geboekt.
Wilders legt de lat hoog
Volgens Wilders stemden bij de laatste verkiezingen 2,5 miljoen mensen op zijn partij, met als belangrijkste wens het terugdringen van de asielinstroom. De PVV-leider benadrukte dat als deze belofte niet wordt waargemaakt, hij geen andere optie ziet dan opnieuw naar de kiezer te gaan. “Als wij niet kunnen leveren, dan moeten we terug naar de kiezer,” stelde Wilders resoluut.
Asielplannen in de knel
De discussie over de asielmaatregelen komt voort uit langlopende onderhandelingen binnen de coalitie. Aanvankelijk waren er plannen om de instroom van asielzoekers snel te beperken via een noodrechtprocedure. Dit tijdelijke wetsvoorstel, dat steun kreeg van de PVV, VVD, NSC en BBB, zou snel actie mogelijk maken.
Echter, na kritiek op de procedure, onder andere vanwege zorgen over de rol van de Tweede en Eerste Kamer, trok coalitiepartner NSC haar steun in. Dit besluit zorgde voor nieuwe spanningen binnen de coalitie, vooral omdat de PVV en Wilders pleiten voor daadkrachtige actie.
NSC zet uitvoerbaarheid op de agenda
Afgelopen vrijdag pleitte NSC-Kamerlid Diederik Boomsma voor een hernieuwde toetsing van de uitvoerbaarheid van de plannen van minister Faber. Dit pleidooi bracht extra druk op de onderhandelingen, waardoor Wilders twee dagen later opriep tot meer snelheid. “Mijn geduld is op,” zei hij scherp.
Een duidelijke waarschuwing
Wilders gaf aan dat zijn opmerkingen geen direct dreigement zijn om het kabinet te verlaten, maar hij waarschuwde wel dat de tijd begint te dringen. “Ik duld niet veel tegenstand meer. Als het zo doorgaat, heeft het geen zin meer om in het kabinet te blijven,” zei hij.
Spanning in de coalitie
De spanningen binnen de coalitie nemen hierdoor toe. Het is nog maar de vraag of het kabinet erin slaagt om de asielplannen op korte termijn door de ministerraad en het parlement te loodsen. Mocht dat niet gebeuren, dan lijkt de kans groot dat Wilders zijn woorden omzet in daden en de coalitie aan een zijden draadje komt te hangen.
De toekomst van de huidige coalitie hangt nu af van het tempo en de daadkracht waarmee de beloofde maatregelen worden uitgevoerd. Zal Wilders geduld nog even standhouden, of komt een kabinetscrisis dichterbij? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.