Het Sumatraplantsoen in Amsterdam-Oost wordt geteisterd door tientallen hangjongeren op scooters en motoren. De overlast is zo groot dat bewoners ten einde raad zijn. “Ze hebben gewoon een crossbaan voor ze gemaakt,” zegt een bewoonster gefrustreerd.
Nachtelijke overlast
“Vreselijk!”, roept een bewoonster van het Sumatraplantsoen. De nachtelijke overlast van motors en scooters drijft haar en vele buren tot waanzin. Ze wijst naar de bandensporen op een gloednieuw wandelpad.
“Ze beginnen rond negen uur ’s avonds en gaan door tot vier of vijf uur ’s ochtends.” De vrouw woont al lange tijd aan het plantsoen en ziet de overlast met de dag toenemen.
Epicentrum van overlast
Hoewel scooters en motoren overal in de Indische Buurt voor overlast zorgen, is het Sumatraplantsoen sinds vorig jaar elke avond het epicentrum. Tientallen jongeren schreeuwen en racen in het rond.
Het gaat niet alleen om motoren en scooters, maar ook om een quad zonder uitlaat en zelfs een Canta. “Het heeft te maken met de herinrichting,” vertelt een bewoonster. “Ze hebben hier gewoon een crossbaan voor ze gemaakt, en het heeft vier miljoen euro gekost. Doodzonde.”
Angst en intimidatie
Veel bewoners durven de jongeren niet meer aan te spreken uit angst voor repercussies. “Je wilt niet weten wat je dan naar je hoofd krijgt. Dat ga ik niet herhalen. ‘Ik neuk je moeder’, dat soort teksten.”
Een buurman die het wel probeerde, werd lange tijd getreiterd. Buurtfeestjes worden al jaren niet meer georganiseerd, en de WhatsApp-groep voor bewoners viel stil toen bleek dat deze geïnfiltreerd was door de jongeren.
Politie en maatregelen
De politie is op de hoogte van de overlast. Op sociale media riep de wijkagent onlangs op om melding te maken van asociaal rijgedrag en geluidsoverlast. Hij vroeg bewoners om kentekens door te geven. Veel bewoners hebben echter weinig vertrouwen in politieoptreden.
“De jongeren spelen een spelletje met de agenten en maken zich snel uit de voeten als er een politiebusje nadert,” stellen ze. “Straatcoaches? Dat zijn hun vriendjes,” zegt een van de vrouwen cynisch.
Schimmige activiteiten
Naast het lawaai maken bewoners zich zorgen over schimmige activiteiten die zich afspelen op het plantsoen en in garageboxen. Jonge mannen lopen rond met tassen vol contant geld en maken een enorme troep.
Overdag zijn hun capriolen levensgevaarlijk voor kinderen uit de buurt. Bewoners suggereren maatregelen zoals borden die brommers, blowen en lachgasgebruik verbieden.
Reactie stadsdeel Oost
“We zijn ons bewust van de overlast,” zegt een woordvoerder van stadsdeel Oost. “Dit probleem speelt al langer en heeft onze volle aandacht. Een aantal van de overlastgevers hebben we goed in beeld en voor deze individuen is ook een persoonsgerichte aandacht op touw gezet.
” Het stadsdeel wil ‘zo snel mogelijk’ bloembakken aan de rand van het plein plaatsen om de veiligheid te waarborgen en de overlast te verminderen. Helemaal afsluiten kan niet, want rolstoelgebruikers en kinderwagens moeten gebruik kunnen maken van het plantsoen.
Toekomstige oplossingen
Samen met de politie, jongerenwerkers en andere partijen kijkt het stadsdeel naar oplossingen voor de lange termijn. De herinrichting is nog niet af, en mogelijk komen er meer maatregelen. Ondertussen blijft het verzoek aan bewoners om de overlast te blijven melden.