Een gemeenschappelijk probleem voor boeren in heel Europa is de grote hoeveelheid regels, vaak opgelegd vanuit Brussel. Deze regels hebben vaak negatieve gevolgen voor hun inkomen. Belgische boeren protesteerden bijvoorbeeld in Brussel tegen strenge stikstofregels en blokkeerden snelwegen naar Nederland.
Nederlandse boeren komen weer in actie
Als reactie hierop komen nu ook Nederlandse boeren weer in beweging. Ze bezoeken provinciehuizen en tonen solidariteit met buitenlandse collega’s in Brussel en bij grensovergangen. Er zijn verschillende spontane acties geweest, zoals een blokkade op de Afsluitdijk en de A7 bij Hoorn.
Gecoördineerde acties op komst
Deze ongeorganiseerde acties maken binnenkort plaats voor gecoördineerde protesten van organisaties als Farmers Defence Force en Agractie. Deze groepen zijn van plan grootschalige landelijke acties te organiseren. Ze voelen zich gesteund door de politieke aanwezigheid van partijen zoals de PVV en BBB.
Ongeduld groeit onder boeren
Farmers Defence Force geeft aan dat het geduld van de boeren op is. Ze zijn ontevreden over nieuwe regels van minister Piet Adema van Landbouw die hun financiële positie verslechteren. Ook LTO Nederland, een gematigdere boerenorganisatie, vindt dat het genoeg is geweest. Zij wijzen op de stapeling van regels en voorschriften die boeren moeten volgen.
Spoedoverleg en eisen
Er staat een spoedoverleg gepland met minister Adema. De boeren willen dat zowel het Nederlandse als het Europese landbouwbeleid herzien wordt. Ze willen minder regels en meer praktijkgerichte aanpakken.
Begrip vanuit de overheid
Minister Adema toont begrip voor de acties en erkent dat de problemen van de boeren ook in andere Europese landen spelen. Hij is bereid om in Brussel te pleiten voor aanpassingen in het beleid, vooral wat betreft de beperkingen op mestgebruik. Deze nieuwe golf van boerenprotesten toont aan dat er veel onvrede is over de huidige regelgeving in de landbouwsector. Zowel in Nederland als in Europa is er een roep om veranderingen die rekening houden met de praktijk van het boerenleven.
Bron: Algemeen Dagblad