Tegenstrijdige gemeentelijke beslissingen
In Waddinxveen had Lydia de beschikking over een traplift, maar na haar verhuizing naar Gouda werd een nieuwe aanvraag afgewezen. “Omdat wij een huis met een stoellift achterlieten”, zegt Lydia, die zich enorm gefrustreerd voelt door deze situatie. Ze benadrukt de beperkingen die dit oplegt: “Je mag blijkbaar nooit verhuizen als je afhankelijk bent van een traplift, tenzij je gelijkvloers gaat wonen.” In Gouda zijn dergelijke woningen schaars en vaak alleen beschikbaar voor 50-plussers, wat voor Lydia en haar partner geen optie is.
Verhuizing met een reden
Lydia benadrukt dat de verhuizing naar Gouda niet zonder reden was. Ze en haar partner zijn eigenaren van een groentewinkel in Gouda. De keuze om boven de winkel te gaan wonen was financieel aantrekkelijk en bood haar man de mogelijkheid om dichtbij te zijn in geval van nood. “Zonder hem kan ik niet thuis wonen”, zegt Lydia, die ook geen huishoudelijke hulp krijgt omdat haar man geacht wordt dit op zich te nemen, ondanks zijn werkweek van 90 uur.
Zelf oplossen: een dure oplossing
Na afwijzing van de aanvraag voor een traplift door de gemeente, besloot Lydia uiteindelijk zelf een lift te laten installeren, wat haar 11.000 euro kostte. Dit betekende een aanslag op hun spaargeld, waardoor ze nu geen financiële buffer meer hebben. “Als er iets kapot gaat in de winkel hebben we een probleem”, merkt Lydia op. Ze voelt zich schuldig dat ze een beroep moest doen op het geld waar haar man hard voor gewerkt heeft.
Oproep tot maatwerk en compassie
Lydia benadrukt dat de gemeente bij Wmo-aanvragen meer naar individuele situaties moet kijken in plaats van strikt de regels te volgen. Ondanks haar uitdagingen blijft Lydia positief en vindt ze voldoening in haar dagbesteding bij Atelier De Zwaan. De gemeente Gouda is op de hoogte van haar situatie, maar kan vanwege privacyredenen geen verdere details delen. Lydia’s verhaal belicht de complexiteit van het navigeren door gemeentelijke hulpsystemen en de noodzaak van persoonlijke aandacht en begrip voor ieders unieke omstandigheden.
Moet de gemeente meer naar individuele situaties kijken? Laat het ons weten door een reactie op Facebook te plaatsen.