‘Mark Rutte wil weer lijsttrekker worden en gaat voor kabinet Rutte IV’

Volgens collega’s en partijgenoten van Mark Rutte, is de premier van plan om wederom lijsttrekker van de VVD te worden bij de volgende verkiezingen en zo voor een vierde kabinet Rutte te gaan. “Als je mensen spreekt die veel met hem werken, en ook in zijn partij, houden zij er rekening mee dat hij het nog een keer wil doen”, aldus De Winther. “Dat hij opnieuw lijsttrekker wil worden en dus voorsorteert op Rutte vier.”

Volgens debatexpert Donatello Piras is Rutte, die inmiddels al negen jaar premier is van Nederland, in de loop der jaren meer een staatsman geworden. “Je ziet dat hij wat rustiger is en hij staat nóg meer boven de materie”, aldus Piras in Goedemorgen Nederland. Toch is Rutte volgens de debatexpert ook in veel aspecten hetzelfde gebleven. “Je merkt dat wanneer hij in de Kamer aan het debatteren is, hij het onverminderd leuk vindt.”

Omdat Rutte al een tijd aan het roer staat, worden sommige fouten hem ook eerder vergeven. “Een beginnend premier was niet weggekomen met het foutje ‘Carolien?’ en dan om je heen kijken. Mark Rutte kan zich zelfs dat soort fouten permitteren.”

Schrijver en journalist Simon Rozendaal is het eens met het beeld dat van Rutte wordt geschetst en vindt hem een aardige man. “Maar ik zie dat hij een aantal zeer domme dingen doet”, aldus Rozendaal. “Ik weet nog heel goed dat Rutte voor de verkiezingen zei dat windmolens alleen op subsidie draaien. Dat is toch iets heel anders dan wat hij nu aan het doen is: de halve Noordzee volzetten met windmolenparken.”