Maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, behalve ’s nachts

De coalitiepartijen hebben een akkoord gesloten over maatregelen die moeten helpen om de stikstofcrisis op te lossen. Bronnen zeggen tegen RTL Nieuws dat op alle snelwegen de maximumsnelheid wordt aangepast. Tussen 19.00 en 06.00 uur mag er op wegen waar dat nu mag nog wel 130 kilometer per uur worden gereden.

Morgenvroeg presenteert het kabinet de maatregelen, zei premier Rutte na afloop van het overleg.
“Ik ben blij dat het gelukt is om er samen op een goede manier uit te komen”, aldus Rutte. “We zijn bezig met een pakket voor de korte termijn, om de problemen op stikstof en PFAS op woningbouw en infrastructuur aan te pakken. Over dat pakket voor de korte termijn zijn we eruit. De presentatie is morgenochtend.”

Dit zijn de maatregelen van het kabinet tegen de stikstofuitstoot:
– 100 km per uur overdag, 130 km per uur tussen 19.00 en 06.00 uur.

– Er komt een noodwet voor aantal grote projecten die belangrijk zijn voor onze veiligheid, zoals kustversterking.

– Er wordt meer geld uitgetrokken (enkele honderden miljoenen) voor extra maatregelen voor bescherming van natuurgebieden.

– Er komt een herschikking van de natuurgebieden. Dat kan betekenen dat Natura2000-gebieden worden samengevoegd.

– Het veevoer voor koeien wordt aangepast, zodat de dieren minder stikstof uitscheiden.

“We zijn eruit”, zegt D66-fractievoorzitter Rob Jetten na het overleg. “We zijn er als coalitiefracties uit, nu is het aan het kabinet om de maatregelen te publiceren.” Jetten wilde nog niet zeggen om welke maatregelen het gaat. Er wordt rekening gehouden met een snelheidsverlaging op snelwegen.

Niet blij maken
“Het is een goed pakket, maar zitten ook dingen in die mij niet blij maken”, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. “We zijn klaar, het kabinet gaat nu verder. Doel was maatregelen nemen zodat de woningbouw door kan.” Volgens Dijkhoff heeft de VVD al eerder ‘het taboe’ op de verlaging van de maximumsnelheid laten vallen.

Dat automobilisten ’s nachts wel het gas mogen blijven intrappen, is een kleine pleister op de wond van met de snelheidsverlaging. De vraag blijft nog wel hoe laat de nacht zou ingaan en wat dit betekent voor de stikstofuitstoot.