Nederland staat voor een groot probleem: er dreigt een tekort aan schoon drinkwater. De situatie is zo nijpend dat er gesproken wordt over een ‘waterslot’.
Om iedereen bewuster te maken, wordt aangeraden korter te douchen, regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van wc’s, en mogelijk hogere drinkwaterrekeningen in te voeren. Deze maatregelen zijn nodig omdat we steeds meer tegen de grenzen van ons watersysteem aanlopen.
Drinkwatergebruik verminderen
Uit het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing blijkt dat we het huishoudelijk drinkwatergebruik per persoon willen terugbrengen naar 100 liter per dag. Momenteel verbruikt de gemiddelde Nederlander 134 liter per dag, ook wel ‘gemeentepils’ genoemd.
Het meeste leidingwater wordt gebruikt voor douchen (41 procent), gevolgd door toiletspoeling (25 procent), de wasmachine (12 procent) en de rest (18 procent) voor afwassen, baden en voedselbereiding.
Actie is nodig
Omdat drinkwater steeds schaarser wordt en de overheid en drinkwaterbedrijven nog te weinig doen om nieuwe drinkwaterputten te slaan, moeten burgers en bedrijven zelf actie ondernemen.
“We willen het watergebruik van huishoudens verminderen door gedragsverandering”, staat in het plan. Daarom moeten Nederlanders korter douchen, waterbesparende douchekoppen aanschaffen en de ‘kleine toiletknop’ gebruiken. Ook moeten we ons bewust worden van de schaarste aan drinkwater.
Innovatieve oplossingen
Er wordt onderzocht of douchewater kan worden opgevangen om de wc door te spoelen. Daarnaast wordt gekeken of hogere waterprijzen kunnen bijdragen aan het verminderen van waterverbruik. Dit zijn slechts enkele van de maatregelen die nodig zijn om de dreigende watercrisis te voorkomen.
Regio’s met watertekorten
In sommige delen van Gelderland, Overijssel en Groningen ontstaan nu al drinkwaterproblemen. “Nederland moet 900.000 extra woningen bouwen tot 2030, die allemaal van drinkwater moeten worden voorzien.
Door klimaatverandering is er meer drinkwater nodig, maar is er minder beschikbaar door droogte en verzilting,” aldus het rapport. In Twente zijn grootzakelijke drinkwateraansluitingen geweigerd en ook elders zijn extra bronnen nodig om in 2030 aan de vraag te kunnen voldoen.
Dreigend probleem
Het rapport waarschuwt dat in 2030 een groot probleem dreigt als er niets verandert. “We lopen tegen de grenzen van het water- en bodemsysteem aan. We kunnen onze leefomgeving alleen duurzaam gebruiken als we ons verbruik aanpassen aan wat het systeem aankan, in plaats van het systeem aan ons verbruik aan te passen.”
Complexe uitdagingen
Het vinden van voldoende schone drinkwaterbronnen wordt steeds moeilijker door afname van natuurlijke beschikbaarheid, druk op ruimte, bodem en ondergrond, afname van waterkwaliteit en toenemende concurrentie tussen drinkwater, industrie, landbouw en natuur. Daarnaast kosten bestuurlijke en vergunningstrajecten veel tijd.
Bedrijven en beperkingen
Naast burgers krijgen ook bedrijven te maken met beperkingen: zij mogen de komende jaren twintig procent minder drinkwater gebruiken. Voor boeren, industrie en grote bedrijven komen aangescherpte regels, en industriële gebruikers worden betrokken in gebiedsprocessen met andere stakeholders zoals overheden, de agrarische sector en natuurbeheerders.
De waarde van water
Het is cruciaal dat we in Nederland op een andere manier met drinkwater leren omgaan en de waarde ervan erkennen, zonder een mentaliteit van maakbaarheid, overvloed en verspilling. “Het is belangrijk binnen de grenzen van het water- en bodemsysteem te blijven handelen.
Overheden moeten meer aandacht hebben voor het vasthouden en bergen van water om wateroverlast te voorkomen en in droge tijden voldoende drinkwater beschikbaar te hebben.”
Zuinig met water
Een duurzame maatschappij verspilt niet, wat betekent dat we ons gedrag en de techniek moeten aanpassen en zelfs in tijden van overvloed zuinig moeten zijn met drinkwater. Zo dragen we bij aan het herstel van ons watersysteem.
Wat vind jij van deze maatregelen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.