Het aantal griepgevallen blijft snel oplopen en de epidemie is nu officieel bevestigd. Cijfers van huisartsen tonen aan dat de grens om van een epidemie te spreken al twee weken op rij is overschreden. De toename van het aantal besmettingen zorgt voor extra druk op de zorg, het onderwijs en andere sectoren waar personeelstekorten al een probleem waren.
Flinke stijging van griepgevallen
Gezondheidsinstituut Nivel meldt dat afgelopen week 76 op de 100.000 mensen met griepklachten naar de huisarts gingen. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van de week ervoor, toen dat aantal nog op 58 lag. De drempel om een griepepidemie vast te stellen ligt op 53 gevallen per 100.000 inwoners, wat betekent dat de uitbraak zich in een rap tempo ontwikkelt.
Onderzoek bevestigt verspreiding van virus
Niet iedereen met griepklachten bezoekt de huisarts, maar de cijfers geven een goed beeld van hoe het virus zich verspreidt. Huisartsen nemen steekproefsgewijs monsters af, die bevestigen dat de meeste patiënten inderdaad een griepvirus onder de leden hebben. Daarnaast worden ook het RS-virus, rhinovirussen en in mindere mate coronavirussen aangetroffen. Het RS-virus werd in bijna één op de vijf onderzochte gevallen aangetroffen.
Personeelstekorten verergeren door ziektegevallen
Voor huisartsen is een griepepidemie een bekend fenomeen. “Ze zijn het gewend, het hoort erbij,” aldus een woordvoerder van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). Toch zorgt het stijgende aantal ziekmeldingen bij medewerkers voor extra problemen. Veel huisartsenpraktijken kampen al met personeelstekorten, waardoor uitval direct merkbaar is in de bezetting.
Ook in het onderwijs stapelen de problemen zich op. Met name in de grote steden is de bezetting al krap, waardoor het moeilijk is om zieke leraren te vervangen. De epidemie valt bovendien samen met een cruciale periode voor leerlingen in groep 8, die deze weken hun doorstroomtoets moeten maken. Leerlingen die ziek zijn, kunnen later nog de digitale variant maken, maar uiterlijk op 7 maart moeten alle toetsen afgerond zijn.
Ziekenhuizen nemen extra maatregelen
De stijgende ziekenhuisopnames zorgen ervoor dat meerdere ziekenhuizen maatregelen treffen. Zo hebben het HagaZiekenhuis in Den Haag en het OLVG in Amsterdam al speciale griepafdelingen ingericht om de toestroom van patiënten beter te verwerken.
Volgens Nivel is er nu sprake van een epidemie met lage intensiteit, maar als de stijging zich voortzet, kan de situatie worden opgeschaald naar een matige intensiteit. Dat zou betekenen dat het aantal ziekenhuisopnames en de druk op de zorg verder zullen toenemen.
Zo verminder je de kans op griep
Om jezelf en anderen te beschermen tegen griep, is het belangrijk om hygiënemaatregelen te nemen. Regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog en voldoende ventileren helpen de verspreiding van virussen te verminderen. Ook een sterk immuunsysteem door gezonde voeding, voldoende slaap en beweging kan het risico op een besmetting verkleinen. Vaccinatie blijft daarnaast een effectieve manier om de kans op ernstige ziekte te verkleinen, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een chronische aandoening.