Complexiteit van correctie
Snel handelend neemt de vader contact op met de gemeente Oss om de fout te melden. Hoewel de gemeente de fout erkent, blijkt een simpele oplossing niet voorhanden. De wet staat niet toe dat een geboorteakte direct wordt aangepast. In plaats daarvan kan er enkel een ‘vervolgblad’ worden toegevoegd om de correctie aan te duiden. Dit betekent dat op het originele document nog steeds staat dat er een meisje is geboren.
Ouders accepteren oplossing niet
De ouders accepteren deze oplossing niet en stappen naar de rechtbank. Ze krijgen steun van de ambtenaar van de burgerlijke stand, die ook pleit voor het doorhalen van de foutieve geboorteakte. De ouders benadrukken dat zij correct hebben gehandeld en geenszins verantwoordelijk zijn voor deze fout. Ze uiten hun zorgen over het nieuwe voorblad van de geboorteakte, waarop staat vermeld dat het geslacht ‘ambtshalve is verbeterd naar mannelijk’, wat de indruk kan wekken dat hun kind een geslachtsverandering heeft ondergaan, terwijl het slechts om een administratieve vergissing gaat.
Belangrijke rol van gender in de samenleving
De ouders brengen een ander belangrijk punt naar voren: de evoluerende opvattingen over genderidentiteit in de huidige maatschappij. Ze vrezen dat de foutieve registratie in de toekomst tot ongewenste vragen en situaties kan leiden, bijvoorbeeld wanneer hun zoon zijn geslacht moet bewijzen in sociale situaties zoals op school of bij sportclubs.
Beslissend oordeel van de rechtbank
De rechtbank staat voor een complex dilemma, aangezien de wet normaal gesproken alleen toestaat een geboorteakte door te halen als deze ten onrechte bestaat in de burgerlijke stand. Echter, de rechter erkent de gevoeligheid en het belang van een correcte geslachtsregistratie in de huidige maatschappij. In december vorig jaar, zo blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak, besluit de rechtbank Oost-Brabant in het belang van het kind om de geboorteakte toch door te halen en daarmee een einde te maken aan deze unieke administratieve verwarring.
Wat vind jij van deze situatie? Laat het ons weten door een reactie op Facebook te plaatsen.