Bacillus cereus
Lugterink legt uit dat de kern van het probleem de bacterie bacillus cereus is. Deze bacterie, die voedselvergiftiging kan veroorzaken, kan aanwezig zijn in rijst maar ook in andere voedingsmiddelen zoals pasta, eiwitrijke gerechten, sauzen en pudding. “Deze bacterie kan sporen vormen die zelfs hitte kunnen weerstaan en in een soort slaapmodus gaan. Wanneer het eten later opnieuw wordt opgewarmd, kunnen deze sporen uitgroeien tot nieuwe bacteriën,” verduidelijkt de expert van het Voedingscentrum.
Hoe bacteriën ons eten beïnvloeden
In al het voedsel dat we consumeren, bevinden zich bacteriën. Normaal gesproken vormen kleine hoeveelheden hiervan geen gevaar voor onze gezondheid. Het wordt echter problematisch wanneer de hoeveelheid bacteriën toeneemt, wat kan leiden tot ziektesymptomen zoals misselijkheid, braken en diarree.
Het belang van snel afkoelen
Het is daarom cruciaal om rijst en andere restjes snel af te koelen, idealiter binnen twee uur na bereiding terug in de koelkast, en nog liever eerder. “Voor grote hoeveelheden kan het afkoelen wat langer duren. Plaats het in dat geval in een schaaltje dat je vervolgens in een bak met koud water zet. Zo voorkom je dat je een warm gerecht in je koelkast plaatst,” adviseert Lugterink.
Door deze simpele stappen te volgen, kan je genieten van je restjes zonder zorgen over de ongewenste gasten die zich mogelijk in je maaltijd schuilhouden. Het is een kleine moeite die grote gevolgen kan voorkomen, en zorgt dat je zorgeloos kunt blijven genieten van je favoriete rijstgerechten.