Met de zomervakantie in volle gang vertrekken veel Nederlanders naar het buitenland om te genieten van zon, zee, strand, natuur en cultuur. Populaire bestemmingen zijn onder andere Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italiƫ. Of je nu met het vliegtuig reist of de auto neemt, de kosten voor vakanties zijn de afgelopen jaren flink gestegen.
Vliegtickets zijn duurder geworden, vooral in de drukke vakantiemaanden, en ook de benzineprijzen blijven stijgen. Zelfs reizen per trein levert vaak geen financieel voordeel op, en kan soms nog duurder zijn dan vliegen.
Stijgende kosten
Het lijkt onvermijdelijk dat je meer moet betalen voor je vakantie naar het buitenland. Toch zijn er manieren om je vakantie betaalbaar te houden. Een van de belangrijkste manieren om kosten te besparen, is door bewust om te gaan met geld opnemen in het buitenland.
Vooral buiten Europa kunnen wisselende valuta’s het duurder maken om contant geld te krijgen. Maar ook binnen Europa kunnen de kosten voor geldopnames flink oplopen.
Pinnen in het buitenland steeds duurder
Kamperen in plaats van een duur hotel boeken is een manier om te besparen, maar voor verre reizen biedt dat vaak geen uitkomst. De Consumentenbond heeft onderzocht wat de kosten zijn voor geldopnames in het buitenland.
“Geld opnemen in eurolanden is gratis, tenzij de bank ook extra pinkosten in rekening brengt voor de inwoners van het betreffende euroland,” stelt de bond. Dit komt steeds vaker voor in landen als Duitsland, Griekenland, Oostenrijk en Spanje. Ook binnen Nederland brengen sommige banken kosten in rekening voor geldopnames. Deze kosten betaal je dan ook in andere eurolanden.
Extra kosten bij Nederlandse banken
Bij sommige Nederlandse banken betaal je zelfs extra kosten voor geldopnames in het buitenland. Klanten van ABN AMRO, Bunq, ING en Rabobank kunnen te maken krijgen met deze extra kosten.
“ING-klanten betalen ook ā¬3,50 voor een opname in euroās buiten de Europese Economische Ruimte (EER), die bestaat uit alle EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein,” meldt de Consumentenbond. Dit maakt het belangrijk om goed voorbereid op vakantie te gaan en bewust te zijn van de kosten bij jouw bank.
Tips voor goedkoop pinnen in het buitenland
Om onverwachte kosten te voorkomen en geld te besparen, zijn hier enkele tips voor goedkoop pinnen in het buitenland:
–Informeer bij je bank: Vraag je bank naar de kosten voor geldopnames in het buitenland. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
–Vermijd kleine opnames: Probeer grotere bedragen in Ć©Ć©n keer op te nemen in plaats van meerdere kleine bedragen. Dit kan de transactiekosten verlagen.
–Gebruik een creditcard: Soms is het voordeliger om een creditcard te gebruiken voor betalingen en geldopnames. Controleer wel de voorwaarden en kosten bij jouw creditcardmaatschappij.
–Zoek naar lokale banken: In sommige landen zijn er lokale banken die lagere kosten rekenen voor geldopnames. Doe vooraf onderzoek en plan waar je geld wilt opnemen.