Pas op! Zo trap je niet in de valkuilen van spoedklussers

Ken je dat gevoel wanneer je in alle haast een klusser inschakelt voor een lekkende kraan of een ander huishoudelijk probleem? De Consumentenbond slaat alarm over oplichters in deze branche. Maar hoe zorg je ervoor dat jij niet hun volgende slachtoffer wordt? Radar zocht het uit met de hulp van Dennis Kosten, het brein achter de Vakmensen Branchevereniging (VLOK).

-- Advertentie --

Misvatting over ZZP’ers

Door de groeiende vraag naar vakmensen in de bouw zien velen, ook zonder de nodige ervaring, dit als een gouden kans. Ze registreren zich bij de Kamer van Koophandel (KvK) en gaan aan de slag. Velen denken dat deze zzp’ers goedkoper zijn en sneller werken dan gevestigde bedrijven. Maar pas op, voor je het weet krijg je een onverwacht hoge factuur voor een klus die eigenlijk veel minder zou moeten kosten.

Toenemende aantal klachten

De alarmbellen gaan af bij de Consumentenbond. Dit jaar ontvingen ze meer dan 245 klachten over oplichtende klussers. Van klussers die nergens te bekennen zijn na betaling tot klussen die gewoonweg niet correct worden uitgevoerd.

Duidelijke prijzen, geen verrassingen

Vereniging Eigen Huis komt met een oplossing: een nieuwe spoedservice. Het goede nieuws? Iedereen, ook niet-leden, kan deze service gebruiken. Dennis Kosten, directeur van VLOK, legt uit: “De klussers via deze dienst hebben duidelijke tarieven en zijn aangesloten bij de Geschillencommissie in Den Haag. Voor een betrouwbare klusser, check altijd of ze lid zijn van een erkende branchevereniging.”

Oplossing bij ontevredenheid?

Stel, er gaat iets mis. Wat nu? Geen paniek! Als je klusser lid is van VLOK, is er geen rechter nodig. VLOK treedt op als bemiddelaar. Mocht er toch een geschil zijn, dan treedt de Geschillencommissie op. En mocht de klusser niet kunnen of willen betalen na een negatieve uitspraak, dan staat VLOK garant voor jou.

Bescherm jezelf tegen klusfraude

In tijden waarin de woningnood in Nederland blijft toenemen, is het van cruciaal belang dat we ook alert zijn op de integriteit van degenen die we inhuren om aan onze woningen te werken. Zorg dat je geïnformeerd bent, kies verstandig en bescherm jezelf tegen de risico’s.

-- Advertentie --