De traditionele pinpas, zoals we die jarenlang kennen, staat op het punt om te verdwijnen. Banken in Nederland voeren een grootschalige vervanging door waarbij miljoenen klanten een nieuwe betaalpas zullen ontvangen.
Deze nieuwe passen zijn vaak Visa- of Mastercard-debitkaarten. Dit betekent dat het voor velen binnenkort mogelijk wordt om betalingen te doen met een ander type pas. Voor sommige banken verloopt deze overgang in één keer, terwijl andere banken het stapsgewijs aanpakken. Het project omvat een enorme operatie, want alle bestaande pinpassen moeten vervangen worden door een nieuwe kaart.
De werking van deze nieuwe betaalpassen blijft grotendeels hetzelfde. De huidige pinpassen, ook wel bekend als debitkaarten, zorgen ervoor dat het bedrag direct van je rekening wordt afgeschreven zodra je een aankoop doet. Dit principe blijft behouden bij de nieuwe Visa- en Mastercard-debitkaarten. Bij creditcards werkt dat anders; betalingen worden dan pas eens per maand verrekend. Toch hoeft niemand zich zorgen te maken dat de directe afschrijving verdwijnt. Betaalvereniging Nederland heeft bevestigd dat deze functionaliteit behouden blijft, zodat het gemak van direct betalen blijft bestaan.
Een belangrijk voordeel van deze nieuwe passen is dat je op veel meer plekken kunt betalen, vooral buiten Europa. Daarnaast bieden de nieuwe passen ook extra gemak voor online aankopen. Waar je nu vaak nog iDEAL gebruikt voor het afrekenen van online bestellingen, wordt het straks ook mogelijk om met je nieuwe debitkaart online te betalen. Deze verandering zal voor veel mensen, vooral frequente online shoppers, het betaalproces eenvoudiger maken. Verder is de mogelijkheid om wereldwijd te betalen een uitkomst voor reizigers. Geen gedoe meer met het aanschaffen van alternatieve betaalmethoden of voorbereidingen voor betalingen in het buitenland; je kunt straks overal met je eigen betaalpas terecht.
Enkele banken zijn al gestart met deze vervanging van pinpassen. Zo heeft Triodos Bank inmiddels alle 200.000 passen van hun rekeninghouders vervangen door Visa-passen, een proces dat vorig jaar december werd afgerond. ING is ook bezig met de voorbereidingen voor de overstap, waarbij zij uiteindelijk tien miljoen passen zullen vervangen. ING bepaalt daarbij welke kaart je krijgt: Visa of Mastercard. Bij Rabobank zijn ze drie maanden geleden begonnen met het uitgeven van de nieuwe passen. Zij schatten echter dat het vier jaar zal duren voordat alle passen vervangen zijn.
De aanpak bij Rabobank is geleidelijk. De bank verstrekt nieuwe passen wanneer de oude verlopen of wanneer er sprake is van verlies of diefstal. Hierdoor wordt de overgang op een natuurlijke manier doorgevoerd en krijgt elke klant tijd om te wennen aan de nieuwe pas. Voor de meeste klanten van Rabobank betekent dit dat zij pas een nieuwe pas krijgen wanneer hun huidige kaart niet meer werkt of vervangen moet worden.
Deze grootschalige vervanging van betaalpassen is belangrijk voor iedere rekeninghouder in Nederland. Het is dus verstandig om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen bij jouw bank. Zo voorkom je verrassingen wanneer het moment komt dat je jouw vertrouwde pinpas moet inwisselen voor een nieuwe versie. Zeker voor mensen die vaak reizen of veel online aankopen doen, kan de overgang naar de nieuwe Visa- of Mastercard-kaart enkele voordelen opleveren. Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten of er iets verandert in de manier waarop je betalingen doet, vooral als je gewend bent aan specifieke betaalmethoden.
Door je bank goed in de gaten te houden en op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen, zorg je ervoor dat je weet wanneer jouw nieuwe betaalpas arriveert. Daarmee voorkom je onvoorziene situaties en ben je klaar om de nieuwe betaalmogelijkheden te benutten zodra je de pas ontvangt.
Wat vind je van deze wijziging? Laat het mij weten in de reacties op Facebook.