De zonnepanelenbranche bevindt zich in zwaar weer. Techniek Nederland, de branchevereniging, heeft een alarmerende oproep gedaan aan het kabinet. De marktsituatie is dramatisch verslechterd en zonder snel ingrijpen dreigt een ramp. Doekle Terpstra, voorzitter van de vereniging, waarschuwt voor een golf van faillissementen als er niet snel een helder meerjarenperspectief komt.
“Als er niet op heel korte termijn een helder meerjarenperspectief komt voor de zonnepanelenbranche, dan vrezen wij voor vele bedrijfsbeëindigingen en faillissementen onder erkende installateurs,” schrijft Terpstra. “Er dreigen op korte termijn bedrijven om te vallen.”
Dramatische daling in vraag
Momenteel zijn er nog drieduizend bedrijven in Nederland die zonnepanelen verkopen. Dit aantal explodeerde in 2022-2023 door de energiecrisis. Sindsdien zijn de energieprijzen echter flink gedaald, wat heeft geleid tot een drastische daling in de vraag, vooral onder consumenten. Een belangrijke oorzaak hiervan is de onzekerheid rond de salderingsregeling.
De nieuwe coalitie wil deze regeling, waarbij bezitters van zonnepanelen de stroom die ze opwekken mogen wegstrepen tegen hun totaalverbruik over het jaar, zonder overgangsperiode in 2027 afschaffen. Techniek Nederland spreekt van “jojo-beleid van de overheid” en merkt op dat de verkoop van zonnepanelen de afgelopen weken dramatisch is gedaald, tot soms bijna nul.
Orders dalen drastisch
Het aantal orders bij installatiebedrijven ligt soms maar liefst 95% lager dan tien maanden geleden, aldus Terpstra. De daling gaat zo snel dat sommige bedrijven al gesloten zijn in afwachting van een nieuw kabinet. Terpstra doet daarom een dringend beroep op demissionair minister Jetten (Energie en Klimaat) om direct steun te bieden.
Zelfs de zonnepanelenbedrijven van de vermogende investeerder Kees Koolen (ex-Booking.com) zijn recent failliet gegaan. De curator constateerde dat veel meer leveranciers in de sector in de problemen zitten. Leveranciers merken op dat consumenten aarzelen om te investeren.
Financiële voordelen blijven
Ondanks deze problemen wijst Milieu Centraal, een kenniscentrum, erop dat de aanschaf van zonnepanelen voor huishoudens nog altijd financieel loont, zelfs zonder de salderingsregeling. De lage prijzen van zonnepanelen, veroorzaakt door massale dumpacties van Chinese toeleveranciers, maken de investering nog steeds aantrekkelijk.
Deze toeleveranciers hebben de Europese markten overspoeld met goedkope panelen, waardoor de prijzen tot een dieptepunt zijn gedaald en soms zelfs onder de kostprijs worden verkocht.
Zal het kabinet tijdig ingrijpen om de sector te redden? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.