Tussen bloemen, foto’s en herinneringen probeert Thérèse Boer de draad weer op te pakken na het afscheid van haar grote liefde. Jonnie Boer, de man met wie ze dertig jaar lief en leed deelde, werd op indrukwekkende wijze herdacht in hun eigen Librije. In een emotionele terugblik spreekt Thérèse voor het eerst openlijk over haar verlies. Haar woorden zijn rauw, liefdevol en krachtig tegelijk. Ze geven je een kijkje in het hart van een vrouw die rouwt, maar ook dankbaar terugkijkt op een gedeeld leven vol passie en betekenis.
Een afscheid vol karakter
Het afscheid van Jonnie Boer was allesbehalve traditioneel. Geen sobere aula of statige ceremonie, maar een kleurrijke viering van zijn leven. In De Librije verzamelden zich honderden mensen. Bekende chefs, trouwe gasten en vrienden kwamen samen om hun respect te betuigen. De kist, fel beschilderd met graffiti, was een weerspiegeling van Jonnie zelf: uitgesproken, rebels en vol leven. “Jonnie hield van uitgesproken smaken, van contrasten, van kleur. Die kist vatte zijn geest perfect samen. Niet ingetogen, maar levendig. Het was zó hem,” vertelt Thérèse.
Een laatste groet met brullende motoren
De uitvaartstoet werd voorafgegaan door tientallen Harley-Davidsons. Een indrukwekkend gezicht, maar vooral een passend eerbetoon. “Hij was dol op motoren. Dat geluid, dat gevoel van vrijheid. Toen ik die lange stoet zag vertrekken, voelde ik: dit klopt.” De motoren bulderden alsof ze Jonnie’s geest nog één keer de wereld in stuurden.
Op de achtergrond, maar vol liefde
Tijdens het publieke afscheid koos Thérèse bewust voor de achtergrond. Ze wilde ruimte geven aan iedereen die Jonnie kende. “Dat was geen makkelijke beslissing, maar ik wilde ruimte geven aan iedereen die Jonnie gekend en bewonderd heeft. Hij had zoveel betekend voor zóveel mensen, en ik gunde hen dat moment van afscheid.”

Krachtige kinderen als steunpilaren
Voor Thérèse waren hun kinderen Isabelle en Jimmie de grote steun. Hun kracht gaf haar moed. “Ik ben kapot van verdriet, maar ik ben ook zó trots op onze kinderen. Isabelle en Jimmie hebben laten zien wat echte kracht is.” Isabelle bracht oude familiefoto’s naar buiten die Jonnie toonden zoals hij thuis was: een liefdevolle vader. “Zij gaf hem opnieuw een gezicht. Niet de chef met drie sterren, maar de papa die ons leerde genieten van de kleine dingen.” Jimmie deelde beelden van de motorstoet en nam het werk van zijn vader over in de keuken.
Steun uit alle hoeken van het land
De reacties op Jonnie’s overlijden waren overweldigend. Bloemen, kaarten en berichten stroomden binnen. “Het is ongelofelijk hoeveel berichten, bloemen en kaarten we hebben ontvangen. Mensen uit het hele land laten weten hoeveel Jonnie voor hen betekende.” Voor velen was hij niet alleen een chef, maar een bron van inspiratie. “Hij kookte niet alleen, hij raakte mensen. Hij was niet zomaar een chef. Hij was iemand die herinneringen creëerde.”
Zijn geest leeft voort in De Librije
Thérèse en Jonnie werkten dertig jaar lang zij aan zij. Wat hen bond, was niet alleen liefde, maar ook een gedeelde visie. “Niets ontging hem. Maar altijd met een glimlach en een bemoedigend woord voor het personeel. Hij was streng, maar rechtvaardig.” Zijn invloed blijft voelbaar in elke hoek van De Librije. “Ze blijven hem citeren in de keuken. ‘Net dat beetje extra!’, hoor ik ze zeggen.”
Met liefde doorgaan
De Librije gaat binnenkort weer open. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat het moet. “De Librije gaat binnenkort weer open. Niet omdat het makkelijk is, maar omdat Jonnie dat gewild zou hebben. Hij geloofde in doorgaan, in vooruitkijken, in samen sterk zijn.” Elk gerecht dat geserveerd wordt, draagt zijn handtekening. In de keuken klinkt zijn geest nog altijd mee.
Troost in de kleine dingen
Voor Thérèse zijn het de kleine momenten die het zwaarst wegen, maar ook de meeste troost bieden. Een geur in de keuken. Een onverwachte foto. “Soms ruik ik iets in de keuken en moet ik huilen. Maar dan hoor ik hem in mijn hoofd zeggen: ‘Hup, doorgaan.’” Die innerlijke stem geeft haar kracht.
Een leven groter dan henzelf
Dertig jaar lang vormden Jonnie en Thérèse een onmisbaar duo. Ze bouwden samen een plek die verder ging dan koken. “Ik ben verdrietig, maar ook intens dankbaar dat ik ruim dertig jaar naast hem heb mogen staan. We hebben samen iets neergezet dat groter is dan wijzelf.” Voor haar leeft Jonnie voort in hun kinderen, in het team van De Librije, en in iedereen die hij heeft geraakt.
Omringd door verbondenheid
De verbondenheid die Thérèse voelde, kwam uit alle hoeken. “Zoveel collega’s, gasten, buren, zelfs onbekenden… ze kwamen langs, stuurden brieven, lieten bloemen achter. Dat doet meer dan ik onder woorden kan brengen.” Verhalen over Jonnie blijven binnenstromen. Van jonge chefs die dankzij hem begonnen, tot gasten die de liefde voor eten terugvonden.
Wat heeft het verhaal van Thérèse en Jonnie bij jou losgemaakt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.