Osteoporose, ook wel bekend als botontkalking, is een aandoening die veel voorkomt. Ongeveer één op de drie vrouwen en één op de vijf mannen boven de vijftig krijgen ermee te maken. Maar wat is osteoporose nu eigenlijk en wat zijn de belangrijkste oorzaken? In dit artikel nemen we een kijkje naar deze vragen en proberen we ze voor je te beantwoorden.
Osteoporose in een notendop
Als je osteoporose hebt, betekent dit simpelweg dat er meer bot wordt afgebroken dan er wordt aangemaakt in je lichaam. Hoewel osteoporose vaak wordt aangeduid als botontkalking, omvat de aandoening meer dan alleen het verlies van botdichtheid. Het omvat ook veranderingen in de botstructuur. Deze combinatie van factoren resulteert in fragielere botten, waardoor je gemakkelijker botbreuken kunt krijgen of last kunt krijgen van ingezakte wervels. De diagnose van osteoporose wordt vaak pas gesteld nadat iemand een bot heeft gebroken, waardoor de afwijkende structuur en zwakte van de botten aan het licht komen.
Primaire en secundaire osteoporose
Er zijn twee hoofdvormen van osteoporose: primaire en secundaire osteoporose, elk met verschillende oorzaken. Primaire osteoporose is meestal het gevolg van veroudering of de menopauze en treft ongeveer 95 procent van de patiënten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vrouwen het meest vatbaar zijn voor primaire osteoporose. Aan de andere kant ontstaat secundaire osteoporose als gevolg van onderliggende medische aandoeningen, medicijnen of andere externe factoren. Lees op de volgende pagina wat primaire osteoporose veroorzaakt.