Geluidsoverlast door warmtepompen bezorgt sommige mensen hoofdbrekens. Hoe luid mag de buitenunit van een warmtepomp zijn en wat zijn stille alternatieven? Energie-expert Deborah Klaassen van Milieu Centraal legt uit wat de regels zijn en welke geluidswerende maatregelen je kunt treffen.
Lezer Maarten Hubers woont in een benedenwoning in Amsterdam-Zuid en overweegt een warmtepomp te installeren. Volgens zijn installateur kan deze echter voor geluidsoverlast zorgen.
In zijn wijk hebben buren zelfs een succesvol proces aangespannen, waarbij een warmtepomp moest worden verwijderd. Dit roept de vraag op: hoeveel geluid mag een warmtepomp eigenlijk produceren en hoe kun je het geluidsniveau minimaliseren?
Regels voor geluidsproductie
De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid wanneer de ventilator aanslaat om lucht aan te trekken. Sinds 2021 gelden er specifieke regels voor deze geluidsproductie. “Op de erfgrens mag je overdag maximaal 45 decibel horen, ’s nachts mag dat 40 decibel zijn,” zegt Klaassen.
“Dit is vergelijkbaar met zacht gefluister in een kamer. De plaatsing van de warmtepomp is dus cruciaal om geluidsoverlast te voorkomen. Uit ons onderzoek blijkt dat slechts één op de veertien buren van een woning met een warmtepomp geluidsoverlast ervaart.”
Een buitenunit hoeft niet op een bepaalde afstand van de erfgrens geplaatst te worden, maar de locatie kan wel bepalend zijn voor hoe goed je buren het geluid horen. Overlast kun je voorkomen door de warmtepomp niet vlak bij een slaapkamerraam te plaatsen of tussen twee muren die het geluid weerkaatsen.
Stille alternatieven voor warmtepompen
Lucht-waterwarmtepompen zijn er in allerlei soorten en maten, inclusief stillere varianten. “Als geluid een belangrijk punt is, is het verstandig om te kiezen voor een modulerende warmtepomp,” legt Klaassen uit.
“Deze kan op een lager aantal toeren werken, waardoor de ventilator minder hard draait en de warmtepomp minder geluid produceert. Daarnaast kun je, als je de ruimte hebt, kiezen voor een groter buitenmodel met hetzelfde vermogen. De ventilator hoeft dan minder hard te draaien.
Ook is het verstandig om bij een volledig elektrische warmtepomp te kiezen voor een buffervat waarin warm water voor de verwarming opgeslagen kan worden.” Een bodemwarmtepomp kan ook een goede keuze zijn, omdat deze geen buitenunit met ventilator heeft die voor overlast kan zorgen.
Oplossingen voor geluidsoverlast
Als je warmtepomp te veel geluid produceert, zijn er verschillende oplossingen mogelijk. “Je kunt om de buitenunit een geluiddempende kast plaatsen,” zegt Klaassen.
“De warmtepomp kan dan tegen de schutting, op een aanbouw of garage worden gezet.” Een dergelijke behuizing is beschikbaar vanaf 700 euro voor een klein model.
Klaassen adviseert ook om informatie in te winnen bij meerdere installateurs. “Vaak werken bedrijven met een beperkt aantal modellen. Een andere installateur kan zomaar met een stiller model werken.”
Een andere praktische oplossing is om de buitenunit in de tuin te verbergen achter wat planten. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar werkt ook geluiddempend, aldus Klaassen.
Overwegingen voor de toekomst
Hoewel geluidsoverlast geen belemmering hoeft te zijn voor de aanschaf van een warmtepomp, raadt Klaassen deze lezer aan de installatie nog eens te heroverwegen.
“De gemeente Amsterdam is van plan om na 2030 in Amsterdam-Zuid een warmtenet aan te leggen. Ik raad aan om daarbij aan te sluiten. Het is niet alleen energiezuinig, maar ook muisstil. Tot die tijd kan een warmtepomp een tussenoplossing zijn.”