Wendy van Dijk heeft met gemengde gevoelens teruggekeken op haar tijd als presentatrice van Hart in Aktie, het programma waarmee ze ooit een Gouden Televizier-Ring won. Volgens Wendy is de kans dat het programma terugkeert op televisie klein, mede door de strenge regels rondom giften en de mogelijke gevolgen voor kandidaten die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering.
Giften kunnen problemen veroorzaken
Het programma Hart in Aktie stond bekend om het helpen van mensen in nood, met gulle gebaren zoals het schenken van boodschappen, het verbouwen van huizen of het weggeven van auto’s. Tegenwoordig kunnen dergelijke giften echter problematisch zijn voor mensen in de bijstand.
“Een paar boodschappen cadeau krijgen kan er al toe leiden dat je duizenden euro’s bijstand moet terugbetalen,” legt Wendy uit. Door de strenge regels omtrent giften en belasting is het voor de makers van het programma ingewikkeld geworden om hulp te bieden zonder de kandidaten in financiële problemen te brengen.
Discipline en passie voor televisie
Wendy kijkt met veel trots terug op haar tijd bij het programma, dat haar carrière een flinke boost gaf. “Het mooie van deze tijd was dat ik helemaal niets wist van kijkcijfers. Daar was ik totaal niet mee bezig en werd ik ook niet op afgerekend,” vertelt ze in de VARAgids.
Ze omschrijft de opnames als intensief. “Gewoon hard werken, 06.00 uur je nest uit, ’s avonds om 22.00 uur thuis. Echt pittig. Dat moet je aankunnen, en ik denk dat mijn discipline als danseres een goede basis is geweest.”
Pas toen het programma in 2003 werd genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, realiseerde Wendy zich hoe populair Hart in Aktie was. “Ik dacht: we gaan hem dus nooit winnen, maar leuk dat we genomineerd zijn. Ja, en dan win je ook nog. Dat was het moment waarop ik doorhad dat het programma echt gewaardeerd werd.”
De impact van veranderende tijden
Hoewel Hart in Aktie destijds een succesprogramma was, ziet Wendy geen mogelijkheid meer om het programma in zijn oorspronkelijke vorm terug te brengen. “Belastingtechnisch zitten ze tegenwoordig overal bovenop. Vroeger mocht je alles schenken, een huis verbouwen, een auto weggeven. Dat kan nu niet meer,” legt ze uit.
Ondanks de veranderingen in de maatschappij en de beperkingen die het maken van dergelijke programma’s tegenwoordig met zich meebrengt, kijkt Wendy met trots terug op haar werk en de positieve impact die ze destijds kon maken.
Wat vind jij van Wendy’s uitspraken en de uitdagingen rondom het helpen van mensen in nood? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!