Selectieve acceptatie
Interessant genoeg hebben winkeliers de vrijheid om te beslissen welke specifieke biljetten en munten ze accepteren. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat hoge waarde biljetten, zoals die van 200 of 500 euro, geweigerd worden. Dit geldt ook voor de kleinste muntjes. Deze selectieve acceptatie draagt bij aan de diversiteit in betaalopties binnen de retail- en horecabranche.
Duidelijkheid vooraf vereist
Voor winkeliers is het wel een vereiste om klanten vooraf te informeren over hun betaalbeleid. Dit kan via een raamsticker, kassasticker of een bordje bij de ingang. Zo weten klanten meteen waar ze aan toe zijn. Dit geldt ook voor zaken die bepaalde biljetten niet accepteren. Transparantie staat voorop in het klant-winkelier relatie.
Opkomst van pin-only
Aan de andere kant zien we ook een trend waarbij winkels juist geen contant geld accepteren. Ongeveer 4 procent van de Nederlandse winkeliers heeft een pin-only beleid. Net als bij cash-only, is dit ook toegestaan zolang klanten duidelijk geïnformeerd worden.
Creditcard
In Nederland blijkt de creditcard het meest geweigerde betaalmiddel, zelfs in zaken waar pinnen mogelijk is. Ook hier geldt: winkeliers mogen dit weigeren, maar dienen dit duidelijk aan te geven. Zo kunnen consumenten zich voorbereiden op alternatieve betaalmethoden.
Het betaallandschap in Nederlandse winkels en horeca is divers en biedt zowel ruimte voor traditioneel contant geld als voor moderne pintransacties. Als consument is het handig om op de hoogte te zijn van deze variaties en voorbereid te zijn op verschillende betaalscenario’s. Met deze kennis op zak, kun je voortaan zonder zorgen op pad gaan, of je nu cash, pinpas of creditcard bij je hebt.
Bron: Radar