Drie enthousiaste fans van Ruud Gullit besloten zich aan het begin van dit EK te verkleden als hun idool en bezochten de wedstrijden volledig in Gullit-stijl. Ze gingen zelfs zover dat ze zich schminkten om zo veel mogelijk op de legendarische voetballer te lijken.
De reacties hierop waren allesbehalve positief. De actie werd snel bekritiseerd vanwege de gevoelige aard van blackface, een kwestie die in Nederland bekend is door de discussie rondom Zwarte Piet.
De reactie van Humberto Tan
Humberto Tan sprak Ruud Gullit over de situatie. “Ik zag het meteen als iets ludieks, maar ik weet ook dat blackface heel gevoelig ligt. Dat weten we allemaal bij Zwarte Piet, maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon,” zei Tan.
Hij liet ook weten wat Gullit zelf van de situatie vond: “Hij zei: ‘Ik voel me eigenlijk best vereerd. Ze zijn me nog niet vergeten.’
Het is eigenlijk een herinnering aan een van de grootste prijzen die hij heeft gewonnen als voetballer. Dat was ook de bedoeling van de actie.
Blackface uit het verleden is gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval zeiden we als commissie Mijnals ook tegen elkaar: ‘Dit is echt ludiek bedoeld en als eerbetoon.’”
Kritiek van activisten
Ondanks de intentie achter de actie, was er veel kritiek van activisten en publieke figuren. Jerry Afriyie, leider van KOZP, uitte zijn ongenoegen op sociale media: “De meerderheid stemt op een racistische partij.
Vervolgens wil diezelfde meerderheid bepalen wat racisme is? Hoe Nederlands wil je het hebben?” Hij voegde de hashtags #wittesuprematie en #zwartepiet toe aan zijn bericht.
Sylvana Simons was ook niet te spreken over de actie: “Niemand kan mij ervan overtuigen dat er geen diepe onderliggende afgunst schuilt achter die – schijnbaar – onontkoombare behoefte om zich voor te doen als zwart. Natuurlijk niet om zwart te zijn. Niemand wil het leven ervaren zoals zwarte mensen dat moeten doen.”
Een van de fans reageert
Eén van de verklede Gullit-fans liet aanvankelijk weten dat de kritiek hem ontmoedigd had om door te gaan met de verkleedpartij. De scherpe reacties en beschuldigingen van racisme hadden een diepe indruk op hem gemaakt.
Toch lijkt er nu een kentering te zijn gekomen. De fan heeft laten weten dat hij, ondanks de kritiek, zijn verkleedactie voortzet. De foto die recent verscheen toont dat de verkleedde Gullit-fans hun enthousiasme nog steeds niet hebben verloren.
Bekijk de beelden hier:
Doorzetten ondanks tegenstand
De discussie rondom de actie van de Ruud Gullit-fans blijft voortduren. Aan de ene kant staan de fans die hun bewondering voor Gullit op een ludieke manier willen tonen.
Aan de andere kant zijn er activisten en publieke figuren die wijzen op de racistische ondertoon van dergelijke verkleedpartijen. De meningen blijven verdeeld, en het lijkt erop dat dit debat nog lang niet voorbij is.
Reacties blijven binnenstromen
Op sociale media blijven de reacties binnenstromen. Sommigen prijzen de fans voor hun doorzettingsvermogen en passie voor voetbal en hun idool.
Anderen blijven kritisch en benadrukken de noodzaak van bewustwording rondom gevoelige kwesties als racisme en blackface. Het is duidelijk dat dit onderwerp emoties oproept en de gemoederen hoog doet oplopen.
De toekomst van fanacties
Het incident roept ook bredere vragen op over de toekomst van fanacties in de sportwereld. Waar ligt de grens tussen een onschuldige verkleedpartij en een actie die als aanstootgevend wordt ervaren?
Dit debat zal ongetwijfeld doorgaan, zeker nu steeds meer mensen zich bewust worden van de impact van hun acties en het belang van culturele gevoeligheden.
Wat vind jij van deze discussie? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.