Zwart betalen: Waarom dat ‘goedkope’ klusje je meer kan kosten dan je denkt

Het lijkt soms zo aantrekkelijk: wat geld onder tafel schuiven en je bespaart gelijk een flinke duit. Maar wat als er iets fout gaat? Stel je voor: je kapper knipt per ongeluk een stukje van je oor af, of die schilder die je ‘zwart’ hebt betaald, valt van zijn steiger. De financiële en emotionele impact kan groter zijn dan je denkt.

-- Advertentie --

Wat zegt de wet?

Eerst even de feiten. Wist je dat de boete voor zwart betalen kan oplopen tot wel 4000 euro? Ja, zowel jij als degene die zwart werkt, kan in de problemen komen bij de Belastingdienst. Natuurlijk, af en toe het buurmeisje een paar euro geven voor oppas is niet direct een risico. Maar voor grotere klussen zonder factuur? Pas dan maar op.

Het bewijsprobleem

Het grootste probleem met zwart betalen is vaak niet het bedrag, maar het gebrek aan bewijs. Want wat als er iets misgaat? Jorg van Bladel, een juridisch specialist, legt uit: “Als je geen papieren bewijs hebt van de gemaakte afspraken, kan het moeilijk zijn om je gelijk te halen.” Dat getuigen, foto’s of berichtjes jou kunnen helpen klinkt hoopvol, maar ze bieden geen garantie.

Garantie en de rechter

Elke service of product heeft een wettelijke garantie, ongeacht of je zwart hebt betaald. Maar zonder schriftelijke overeenkomst kan het lastig worden om je recht te halen. Interessant feitje: wanneer je voor de rechter komt, is het zwart betaalde bedrag vaak niet relevant. Het gaat er meer om wat je redelijkerwijs had kunnen verwachten voor wat je hebt betaald.

Ongelukken en verzekeringen

Hier is nog een schokkende realiteit: als er een ongeluk gebeurt tijdens zwart betaalde werkzaamheden, is de kans groot dat er geen verzekering is om de schade te dekken. Mark Visser, advocaat, waarschuwt: “Zonder verzekering loop je het risico zelf voor de kosten op te draaien.”

Hoe vaak komt zwart werken voor?

Het CBS deed enkele jaren geleden een opvallende ontdekking. In 2018 werkten naar schatting zo’n 400.000 mensen ‘zwart’. Dat betekent een totale omzet van bijna 4 miljard euro die buiten het zicht van de Belastingdienst bleef!

Een goedkope deal kan verleidelijk zijn, maar de verborgen kosten en risico’s zijn het vaak niet waard. Denk twee keer na voordat je zwart betaalt – je besparing kan uiteindelijk een hoge prijs hebben.

-- Advertentie --