De overgang: we hebben het er eigenlijk liever niet over. Hoewel het gelukkig steeds minder een taboe is geworden. Maar nog steeds zijn er veel dingen die we niet goed weten. Wat zijn nu eigenlijk echt de klachten en wanneer weet je dat je in de overgang zit?
Want het is echt niet zo dat je op een bepaalde leeftijd kunt zeggen: nu zit ik er écht in. Wat zijn echt de tekenen waarvan je kunt merken en liever weten dat het echt zo ver is.
Wanneer begint de overgang?
Vaak verwarren we de begrippen overgang en menopauze. De menopauze is het moment waarop je officieel niet meer menstrueert, terwijl de overgang de periode is waarin deze verandering plaatsvindt.
Rond je 35e begint het oestrogeenniveau te dalen, en tussen je 40e en 45e begint de daadwerkelijke overgang. Dit is meestal eerder dan je zou denken. Rond je 50e zijn je eitjes op en wordt er nog minder oestrogeen geproduceerd, wat leidt tot aanzienlijke hormonale veranderingen. De overgang kan gemiddeld tussen de 2 en 10 jaar duren.
Meestal bevind je je rond je 45e al in de overgang, ook al merk je misschien nog niets bijzonders. Je menstruatie kan namelijk nog steeds normaal verlopen, of je kunt slechts lichte en vage klachten ervaren.
Als je twijfelt, kun je gerust naar de huisarts gaan en vragen om een ‘green scale’, een vragenlijst die inzicht geeft in overgangssymptomen. Als je echter last krijgt van ernstige bloedingen, is het raadzaam om zeker naar de huisarts te gaan, aangezien er ook andere oorzaken voor dergelijke bloedingen kunnen zijn.
7 tekenen dat je echt in de overgang zit
- Opvliegers: Dit zijn plotselinge warmteaanvallen die gepaard gaan met een rood gezicht en een koortsig gevoel. Vaak gaat dit gepaard met hevig zweten. Opvliegers kunnen zomaar ontstaan, maar ook optreden als gevolg van stress of alcoholgebruik.
- Nachtzweten: Nachtelijke opvliegers zijn opvliegers die alleen ’s nachts optreden. Deze gaan vaak gepaard met hevig zweten, wat kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en prikkelbaarheid.
- Hoofdpijn: Veel vrouwen klagen over hoofdpijn tijdens de overgang. Hoewel het als een ‘niet-typische klacht’ wordt beschouwd, komt het wel veel voor.
- Stemmingswisselingen: Dit is nog een ‘niet-typische klacht’. Je kunt je zonder duidelijke reden neerslachtig voelen, vaker emotioneel reageren en huilbuien krijgen om de kleinste dingen.
- Urineklachten: Door het verlies van spierspanning in het bekkengebied kan de blaas verzakken, wat kan leiden tot vaker voorkomende blaasontstekingen en urine-incontinentie, vooral tijdens het sporten, niezen of hardlopen.
- Veranderingen in menstruatie: Je menstruatie kan onregelmatiger worden, vaker of juist minder vaak optreden, of gepaard gaan met zwaardere bloedingen. Als je dit ervaart, is het altijd verstandig om je huisarts te raadplegen, omdat andere oorzaken uitgesloten moeten worden.
- Verminderd libido: Hormonale schommelingen tijdens de overgang kunnen leiden tot veranderingen in seksueel verlangen, wat invloed kan hebben op je relatie.
Wat kun je het beste doen tijdens de overgang?
Omdat de overgang vaak gepaard gaat met hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen, is het begrijpelijk dat je je niet altijd even fijn voelt.
Het is een ingrijpende periode die serieus moet worden genomen. Wees vriendelijk voor jezelf en praat erover. Zorg voor een gezond dieet en voldoende ijzer, dat vooral te vinden is in volkorenproducten, bladgroenten, vlees en gedroogd fruit.
Blijf actief, vooral wandelen of zwemmen kan prettig zijn, maar vergeet niet af en toe te dansen. Probeer voldoende rust en slaap te krijgen.
Ken jij nog belangrijke symptomen die we gemist hebben? Laat het ons weten door een reactie op facebook te plaatsen.