John van den Heuvel en Peter R. de Vries werkten jarenlang zij aan zij als misdaadjournalisten. Hun verstandhouding leek onbreekbaar, maar in juni 2020 kwam daar abrupt een einde aan. Wat ooit een solide vriendschap was, veranderde in een felle ruzie.
De oorzaak? Peter R. de Vries besloot de vertrouwenspersoon van crimineel Nabil B. te worden, een stap die bij John van den Heuvel totaal verkeerd viel. “Het was een hele felle appwisseling,” vertelt John.
Sindsdien is hun relatie nooit meer hetzelfde geweest, en dat alles gebeurde slechts een jaar voor de tragische moord op Peter.
Een ruzie zonder verzoening
De ruzie tussen de twee was zo intens dat ze elkaar bij hun laatste ontmoeting, een week voor de moord op Peter, niet eens aankeken. Dit vond plaats in de studio van RTL Boulevard. “Ik zat in het eerste deel en hij in het tweede deel.
We gunden elkaar geen blik waardig,” legde John eerder uit. De pijn van die laatste ontmoeting blijft bij hem hangen. Het is een bittere herinnering aan hoe een waardevolle vriendschap zo snel kon omslaan.
Royce de Vries, de zoon van Peter, heeft duidelijk gemaakt dat er geen toekomst meer is voor een relatie tussen hem en John. “Nee, dat komt ook niet meer goed,” zei hij.
Onthulling van het monument zonder John
Vorige maand vond de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries plaats op het Leidseplein in Amsterdam. Op deze plek staan nu twee gigantische handen die elkaar aanraken, een symbolisch gebaar voor de strijd tegen onrecht.
Veel bekende Nederlanders waren aanwezig om Peter te eren, maar John van den Heuvel ontbrak. Hij was niet uitgenodigd en voelde ook geen drang om aanwezig te zijn. “Nee, daar heb ik niet over getwijfeld,” vertelt hij in een interview met Weekend.
“De verstandhouding met vooral Royce de Vries is dusdanig dat ik me niet geroepen voelde daarbij aanwezig te zijn. Ik was overigens ook niet uitgenodigd.”
Eigen manier van herdenken
Hoewel John niet aanwezig was bij de onthulling, heeft hij Peter op zijn eigen manier herdacht. Hij vond het niet nodig om fysiek bij het monument te zijn om zijn respect te betuigen. “Natuurlijk had ik kunnen gaan, maar ik heb ervoor gekozen om Peter op mijn eigen manier te herdenken.
Daarom achtte ik het niet nodig om bij dat monument aanwezig te zijn,” legt hij uit. John heeft begrip voor het feit dat anderen, waaronder de nabestaanden van Peter, troost vinden in het monument.
“Ik begrijp dat de nabestaanden, zijn kinderen en anderen die Peter een warm hart toedragen, troost vinden in zo’n monument. Dus op zich heel mooi.”
Een vriendschap vol herinneringen
Voor John is het hele gebeuren pijnlijk. Hij had gehoopt dat de ruzie uiteindelijk zou worden bijgelegd en dat hun relatie hersteld zou worden, zelfs na Peter’s dood. Helaas is dat niet het geval. “Royce en ik zullen nooit de beste vrienden worden.
Maar van de 31 jaar dat ik Peter kende, kijk ik terug op 30 mooie jaren,” zegt John met spijt in zijn stem. De herinneringen aan de goede tijden blijven voor hem waardevol, ondanks het laatste jaar vol conflict. “We hebben goede herinneringen met elkaar gedeeld.
Alleen dat ene jaar was heel vervelend. Zeker achteraf. En dat het zo voortsuddert in hun ogen vind ik jammer. Ik had het liever anders gezien, laat ik het zo zeggen. Maar goed, je kunt mensen niet dwingen. Het is niet anders.”
Denk je dat John van den Heuvel gelijk heeft in zijn beslissing om niet aanwezig te zijn bij de