Vanaf het moment dat mijn ex en ik uit elkaar gingen, was ik vastbesloten om het onze kinderen aan niets te laten ontbreken. Ze zijn mijn alles, en ik wil dat ze zich geliefd en veilig voelen, ondanks de scheiding. Als vader probeer ik hun leven net zo bijzonder te maken als toen we nog samen waren. Toch is dit een punt van constante discussie met mijn ex. Ze vindt dat ik te ver ga in mijn pogingen om hen gelukkig te maken en dat ik hen te veel luxe geef. Haar woorden brengen me aan het twijfelen: ben ik echt te ver gegaan?
Bijna elk weekend dat ik de kinderen bij me heb, probeer ik er iets bijzonders van te maken. Soms neem ik ze mee naar een pretpark of organiseer ik een filmavond met hun favoriete snacks. Ik ben me ervan bewust dat dit misschien wat overdreven lijkt, maar ik doe het voor hen. Ze hebben het zwaar gehad met de scheiding, en ik wil hun verdriet opvangen door hen onvergetelijke momenten te geven. Toch begint mijn ex steeds vaker opmerkingen te maken over hoe ik met geld omga.
Zij vindt dat ik de kinderen teveel verwens en dat dit hen een verkeerd beeld geeft van het leven. Ze denkt dat ik hen in de watten leg om zo de “leuke” ouder te zijn. Ik zie het echter anders. In mijn ogen bied ik hen gewoon dingen aan die ikzelf vroeger nooit had. Als kind groeide ik op in een gezin waar weinig geld was, en luxemomenten waren schaars. Nu ik het beter heb, wil ik dat mijn kinderen dat ook ervaren. Maar mijn ex vindt dat dit hun verwachtingspatroon zou kunnen verpesten en dat ik hen leer dat alles zomaar komt aanwaaien.
De laatste discussie ontstond toen ik mijn dochter een nieuwe tablet gaf. Ze had er al een, maar die was behoorlijk verouderd en werkte traag. Ik dacht dat ik haar ermee zou helpen, zeker nu ze voor school steeds meer digitaal moet werken. Mijn ex reageerde fel en zei dat ze het “onzinnig” vond om zoveel geld uit te geven voor iets dat niet écht nodig was. Volgens haar had onze dochter nog prima met de oude tablet uit de voeten gekund. Dat deed pijn, want ik voelde dat ik alleen het beste voor mijn kinderen wilde.
Het maakt me onzeker, vooral omdat ik weet dat de opvoeding na een scheiding altijd anders is. Mijn ex en ik hebben nu eenmaal verschillende ideeën over wat belangrijk is. Voor haar lijkt het vooral te draaien om praktische dingen en discipline. Bij mij draait het om plezier maken en een goede band behouden. Natuurlijk begrijp ik dat materiële dingen niet alles zijn, en ik probeer ook met hen te praten, te luisteren naar wat hen bezighoudt. Maar kan ik hen dan niet af en toe verwennen zonder kritiek te krijgen?
Onlangs kreeg ik weer een sneer van mijn ex toen ik de kinderen meenam op een korte vakantie naar de kust. Ze beschuldigde me ervan “haar regels te ondermijnen” en zei dat ik hen verwend had met luxe die ze niet nodig hebben. Ze vond het overbodig om geld uit te geven aan iets dat volgens haar enkel was om hen te imponeren. Ik voelde me daar ongemakkelijk bij, want het was gewoon bedoeld als een leuk uitje, niet als een poging om haar opvoeding teniet te doen. Maar ik begrijp dat zij misschien denkt dat ik hiermee hun waarden verwar.
Ondanks alles ben ik ervan overtuigd dat het geen kwaad kan om hen soms wat extra’s te geven. Ik wil dat ze herinneringen hebben aan hun jeugd die warm en vol geluk is. Ik wil niet dat ze opgroeien met een tekort aan vreugde, vooral niet na de scheiding die al zo’n impact op hen had. Het voelt goed om hen die momenten te geven, zelfs als dat betekent dat ik soms wat verder ga dan strikt noodzakelijk is.
Ergens voel ik dat er een middenweg moet zijn. Misschien moet ik mijn keuzes soms met mijn ex bespreken om te voorkomen dat zij zich buitengesloten voelt bij bepaalde beslissingen. Aan de andere kant geloof ik dat ik als vader ook mijn eigen stempel op hun leven mag drukken. Ik wil een balans vinden waarbij ze zowel verantwoordelijkheid leren als kunnen genieten van mooie momenten.
Toch blijft die onzekerheid knagen. Misschien heeft mijn ex een punt als ze zegt dat ik de kinderen te veel verwend. Of misschien is het gewoon haar manier om haar eigen opvoedstijl te beschermen. Wat denk jij? Laat het mij weten in de reacties op Facebook.