Met het nieuwe jaar in zicht brengt de eerste loonstrook van 2025 goed nieuws voor veel werkenden in Nederland. Door wijzigingen in de belastingtarieven en heffingskortingen zien de meeste werknemers hun netto-inkomen stijgen. Vooral mensen met een inkomen vanaf 2160 euro bruto per maand kunnen rekenen op een verbetering van hun koopkracht.
Lagere inkomstenbelasting en aangepaste heffingskorting
Het kabinet heeft besloten om de inkomstenbelasting in de eerste schijf te verlagen. Voor inkomens tot 36.393 euro daalt het tarief van 36,97 procent naar 35,82 procent. Dit betekent dat een groter deel van je bruto-inkomen netto overblijft.
Tegelijkertijd wordt de algemene heffingskorting aangepast. Hoewel het maximale bedrag daalt van 3362 euro naar 3068 euro, wordt de inkomensgrens voor het afbouwen van deze korting verhoogd naar 28.406 euro per jaar. Hierdoor profiteren meer mensen van een groter deel van deze korting.
Volgens berekeningen van HR-softwarebedrijf Nmbrs zullen vooral werknemers met een bruto maandinkomen vanaf 2160 euro hier financieel voordeel uit halen. Voor inkomens boven 28.406 euro is het effect zelfs “overwegend positief” door de combinatie van belastingverlaging en de hogere inkomensgrens.
Impact op verschillende inkomensgroepen
De wijzigingen hebben verschillende effecten per inkomenscategorie:
Inkomens tot 2159 euro bruto per maand: Deze groep ziet een lichte daling in het netto-inkomen door de lagere algemene heffingskorting.
Inkomens vanaf 2160 euro bruto per maand: Vanaf dit niveau profiteren werknemers van de belastingverlaging en de aangepaste heffingskorting.
Inkomens boven 28.406 euro per jaar: Deze groep ervaart vooral voordeel door de hogere inkomensgrens voor de afbouw van de heffingskorting en het lagere belastingtarief.
Minimumuurloon stijgt verder
Het minimumuurloon, dat in 2024 werd ingevoerd om salarissen eerlijker te maken, stijgt in 2025 naar 14,06 euro per uur. Dit is een toename van 2,75 euro ten opzichte van 2024. Voor werknemers met een minimumloon betekent dit een substantiële verhoging van hun maandelijkse inkomsten.
Hogere thuiswerkvergoeding
Ook voor thuiswerkers is er goed nieuws. De onbelaste thuiswerkvergoeding, die werd ingevoerd in 2022, gaat in 2025 omhoog naar 2,40 euro per dag. Dit is een stijging van 2,13 procent. Hoewel werkgevers niet verplicht zijn deze vergoeding te verstrekken, kunnen ze dit bedrag belastingvrij aan hun werknemers uitkeren.
Meer koopkracht voor de meeste werknemers
Met de verlaging van de inkomstenbelasting, de stijging van het minimumloon en de hogere thuiswerkvergoeding lijken de meeste werkenden in Nederland erop vooruit te gaan. Voor mensen met een laag inkomen blijft de impact echter beperkt door de lagere algemene heffingskorting.
Wat vind jij van deze wijzigingen? Laat het ons weten in de reacties!