Geert Wilders, leider van de PVV, is deze week in Israël voor een kort maar intensief bezoek. Hoewel het kabinet zijn reis accepteert, heeft deze geleid tot forse kritiek. Vooral zijn geplande bezoek aan een nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever en ontmoetingen met prominente Israëlische politici stuiten op weerstand binnen de Nederlandse politiek.
Gesprekken met Israëlische leiders en persoonlijke agenda
Tijdens zijn bezoek ontmoet Wilders onder anderen premier Benjamin Netanyahu, president Isaac Herzog en ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Energie. Ook spreekt hij met de voorzitter van de Knesset, het Israëlische parlement. Een opvallend onderdeel van zijn programma is een bezoek aan een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever, waar hij begin jaren tachtig werkte.
Gisteren had Wilders in Tel Aviv al een ontmoeting met minister Gila Gamliel van Innovatie, Wetenschap en Technologie. Het bezoek werd vooraf al bekendgemaakt door NRC, wat Wilders ertoe bracht aangifte te doen wegens het lekken van informatie. Hij stelt dat dit zijn veiligheid en die van zijn beveiligers in gevaar heeft gebracht.
Kritiek vanuit politiek Den Haag
Het bezoek van Wilders aan Israël wekt irritatie bij het kabinet, vooral omdat het afwijkt van het Nederlandse beleid met betrekking tot nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken benadrukte zondag in het tv-programma Buitenhof dat dergelijke bezoeken “niet in lijn zijn met het regeerprogramma”.
VVD-Kamerlid Eric van der Burg ging nog een stap verder. In het radioprogramma Sven op 1 uitte hij harde kritiek op de PVV-leider. Volgens Van der Burg handelt Wilders puur uit eigenbelang. “Hij is alleen maar bezig met Geert Wilders, niet met het Nederlandse belang,” stelde hij.
Hoewel Van der Burg erkent dat Wilders als parlementariër vrij is om te gaan en staan waar hij wil, waarschuwt hij dat deze reis de internationale positie van minister Veldkamp en premier Dick Schoof kan ondermijnen. “Het is buitengewoon onverstandig en laat zien dat hij zich niet verantwoordelijk voelt voor het Nederlandse overheidsbeleid.”
Een gevoelige kwestie
Wilders’ bezoek aan Israël raakt een gevoelige snaar, zowel internationaal als nationaal. Het kabinet probeert de verhoudingen met Israël in balans te houden, terwijl het tegelijkertijd vasthoudt aan het officiële Nederlandse standpunt over nederzettingen. De reis van de PVV-leider lijkt deze balans verder te verstoren.
Met zijn bezoeken en uitspraken blijft Wilders onmiskenbaar een polariserende figuur binnen de Nederlandse politiek. Wat vind jij van zijn acties?