Extinction Rebellion blijft zorgen voor verhitte discussies door snelwegen zoals de A12 bij Den Haag en de A10 rond Amsterdam te blokkeren. Terwijl de klimaatactivisten volharden in hun protest tegen fossiele financiering, groeit het ongenoegen onder een groot deel van de bevolking. Politici en opiniemakers spreken zich steeds feller uit over de actiegroep, die volgens sommigen eerder als relschoppers dan als demonstranten gezien moet worden.
Grote irritatie over wegblokkades
Tijdens de talkshow Renze werd opnieuw aandacht besteed aan Extinction Rebellion, met onder meer een peiling van RTL Nieuws en een discussie met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. De politicus uitte scherpe kritiek op de actiemethodes van de groep en stelde dat de protesten het demonstratierecht ondermijnen.
“Als jij gevaarlijke situaties veroorzaakt, een snelweg blokkeert en zelfs ambulances tegenhoudt, dan ben je geen demonstrant meer. Dan ben je een relschopper,” aldus Yeşilgöz. De uitspraken vielen in lijn met een groeiend sentiment dat de protestgroep niet langer moet worden beschermd onder het demonstratierecht, maar strenger aangepakt moet worden.
Volharding bij Extinction Rebellion
Ondanks de kritiek blijft de actiegroep standvastig in hun missie. Ze stellen dat hun blokkades nodig zijn om aandacht te vragen voor klimaatverandering en de rol van grote bedrijven in fossiele financiering. “Wij zijn niet te stoppen, fossiele financiering wel,” luidt een van hun slogans.
De politie heeft afgelopen weekend bijna tweehonderd demonstranten aangehouden bij een actie op de A10 in Amsterdam. Toch blijven de gevolgen voor de meeste arrestanten beperkt, omdat dergelijke aanhoudingen zelden leiden tot serieuze strafrechtelijke vervolging. Dit frustreert veel tegenstanders van de protestgroep, waaronder politici en omstanders die hinder ondervinden van de acties.
Politieke oproep tot strengere maatregelen
De roep om striktere regels rondom demonstraties neemt toe. Yeşilgöz pleit ervoor om de wetgeving aan te passen zodat blokkades als deze juridisch strenger aangepakt kunnen worden. Ze benadrukt dat demonstreren een grondrecht is, maar dat acties zoals die van Extinction Rebellion het publieke draagvlak voor klimaatprotesten schaden.
“Er zijn jaarlijks duizenden demonstraties die zonder problemen verlopen. Maar als je het recht op demonstratie misbruikt en anderen in gevaar brengt, verlies je elk gevoel voor realiteit,” zegt de VVD-leider.
Politie en justitie onder druk
Ook binnen justitie speelt de discussie. De voorzitter van het College van procureurs-generaal, Rinus Otte, gaf eerder al aan dat er niet genoeg capaciteit is om alle klimaatactivisten die snelwegen blokkeren te vervolgen. Hij stelde zelfs dat het efficiënter zou zijn om demonstranten thee aan te bieden en geen mobiel toilet in de buurt te plaatsen, in plaats van hen juridisch te vervolgen.
Deze opmerking leidde tot felle reacties van critici die vinden dat dit een te lakse houding is tegenover herhaaldelijke overtredingen. Politieagenten moeten massaal worden ingezet voor de demonstraties, wat ten koste gaat van andere politietaken.
Publieke opinie verdeeld
Volgens een peiling van RTL Nieuws is een meerderheid van de Nederlanders tegen de methode van Extinction Rebellion. Ook binnen de VVD-achterban is het verzet groot: slechts 2 procent van de kiezers steunt de snelwegblokkades. Toch blijft de achterliggende boodschap, de strijd tegen klimaatverandering, op bredere steun rekenen. Ongeveer 47 procent van de ondervraagden gaf aan het doel van de demonstranten te ondersteunen, al vindt men de gekozen actiemiddelen onacceptabel.
Komst van strengere demonstratieregels?
Binnenkort ontvangt de Tweede Kamer een rapport over de gang van zaken rond de protesten, gevolgd door een debat over mogelijke wetgevende aanpassingen. Een meerderheid binnen de Kamer neigt naar strengere regels voor demonstraties die openbare orde verstoren. De vraag blijft echter of strengere wetgeving daadwerkelijk de acties van Extinction Rebellion zal indammen, of dat de groep alternatieve manieren zal vinden om hun boodschap onder de aandacht te brengen.