Paus Franciscus is op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn dood markeert het einde van een invloedrijk tijdperk in de katholieke wereld. Het Vaticaan maakt zich nu op voor een periode van rouw, eerbetoon en uiteindelijk de verkiezing van een nieuwe paus. In dit artikel lees je precies wat er gebeurt in de dagen na zijn overlijden en wat je kunt verwachten van het proces dat volgt.
Officiƫle bevestiging en eerste stappen
Na het overlijden van de paus bevestigt de camerlengo officieel zijn dood. Hij roept de paus drie keer bij zijn doopnaam en tikt zachtjes met een zilveren hamertje op zijn voorhoofd. Daarna wordt de pauselijke zegelring vernietigd en worden de vertrekken van de paus verzegeld. De camerlengo neemt tijdelijk de bestuurlijke taken van het Vaticaan over, totdat een nieuwe paus is gekozen. Tijdens deze overgangsperiode ā ook wel de ‘Sede Vacante’ genoemd ā ligt de macht van de kerk tijdelijk stil.
Opbaring en uitvaart
Het lichaam van paus Franciscus wordt opgebaard in een eenvoudige houten kist, in de Sint-Pietersbasiliek. Gelovigen krijgen drie dagen de tijd om afscheid van hem te nemen. De uitvaart vindt negen dagen na zijn overlijden plaats op het Sint-Pietersplein, in aanwezigheid van hoge geestelijken, wereldleiders en duizenden gelovigen. Anders dan zijn voorgangers wilde Franciscus geen driedubbele kist of koninklijke pracht. Hij koos voor eenvoud en wil begraven worden in de Santa Maria Maggiore-basiliek, een plek die hem na aan het hart lag.
Verkiezing van een nieuwe paus
Minimaal vijftien en maximaal twintig dagen na het overlijden begint het conclaaf. Kardinalen onder de 80 jaar komen dan bijeen in de beslotenheid van de Sixtijnse Kapel. Een nieuwe paus wordt gekozen via geheime stemrondes. Tijdens de eerste dertig stemmingen is een tweederdemeerderheid nodig, daarna volstaat een absolute meerderheid. Zodra er witte rook uit de schoorsteen van de kapel komt, weet je dat er een nieuwe paus is gekozen. Daarna verschijnt hij op het balkon van de Sint-Pieter en spreekt hij zijn eerste woorden uit als geestelijk leider.
De erfenis van paus Franciscus
Franciscus wordt herinnerd als een paus die de kerk dichter bij de mensen bracht. Hij brak met tradities, stond bekend om zijn eenvoud en koos ervoor te wonen in een bescheiden appartement in plaats van in het Apostolisch Paleis. Hij legde de nadruk op solidariteit, armoedebestrijding en vergeving. Met zijn overlijden verliest de wereld een spiritueel leider die grenzen wist te doorbreken en nieuwe toon wist te zetten.
Wat volgt is historisch en emotioneel
De komende weken worden gekenmerkt door intens rouwbetoon en wereldwijde aandacht. Het overlijden van een paus raakt miljoenen mensen, gelovig of niet. De wereld kijkt mee hoe de katholieke kerk afscheid neemt van haar leider en zich opmaakt voor een nieuwe fase.
Wat denk jij over de toekomst van de Rooms-Katholieke Kerk na het overlijden van paus Franciscus? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.